Nekateri uporabniki v Turčiji poročajo, da lahko kljub blokadi še vedno dostopajo do YouTuba. Foto: EPA
Nekateri uporabniki v Turčiji poročajo, da lahko kljub blokadi še vedno dostopajo do YouTuba. Foto: EPA
Tayyip Erdogan
Erdogan za posnetke, ki ga bremenijo številnih nepravilnosti, obtožil svoje politične nasprotnike. Foto: EPA

Posnetek je nastal s prisluškovanjem visokim turškim politikom in na njem je mogoče slišati vodjo obveščevalne službe, zunanjega ministra in namestnika poveljnika turške vojske med razpravljanjem o scenariju vojaške operacije v Siriji.

Ker je posnetek nastal s prisluškovanjem strogo tajnih in zelo občutljivih pogovorov, se je državni organ za telekomunikacije odločil za "administrativen ukrep" blokade spletne strani YouTube, kjer je bil objavljen.

Turški premier Tayyip Erdogan je objavo posnetka že pripisal političnim nasprotnikom. "Nekaj so spravili na YouTube ... To je bil sestanek o naši nacionalni varnosti ... To je nizkotno, strahopetno, nemoralno dejanje. Šli bomo v njihove jame. Komu služite s prisluškovanjem?" je premier dejal na shodu pred nedeljskimi lokalnimi volitvami.

Turško zunanje ministrstvo je objavo posnetka označilo za "nizkoten napad" na nacionalno varnost Turčije in "vohunjenje". Pojasnili so, da je povsem normalno v državi razpravljati o tem, kako čim bolje zaščititi lastnino države pred terorističnimi elementi. Zatrdili so še, da so bili deli pogovora izkrivljeni.

EU: Dejanje iz obupa
Današnji ukrep je že kritizirala Evropska unija, ki je sporočila, da gre za "obupano" in skrb vzbujajoče dejanje. "Mi v Evropi se zavzemamo za odprto medmrežje in svobodo izražanja za vse," je poudarila evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes in dodala, da izraža podporo vsem tistim, ki podpirajo "resnično svobodo in demokracijo".

Erdogan spletna družbena omrežja že nekaj časa obtožuje, da namerno širijo lažne informacije o njem in njegovih sodelavcev. V zadnjem času je namreč na spletu - predvsem Facebooku, Twitterju in YouTubu - zakrožilo že kar nekaj zvočnih in videoposnetkov, ki so za Erdogana in njegove sodelavce precej obremenjujoči.

Erdogan naj bi naročil sporni video
V sredo zvečer se je na spletu pojavil tudi posnetek, ki Erdogana bremeni, da je pred štirimi leti naročil izdelavo triminutnega videoposnetka, zaradi katerega je tik pred volitvami moral odstopiti vodja opozicijske stranke CHP Deniz Baykal.

Sredin posnetek je objavila skupina DLMHACK (pri čemer je D sestavljen iz srpa in kladiva), ki je pojasnila, da ga je pridobila z vdorom v elektronsko pošto Erdoganovega svetovalca in tesnega zaupnika.

Na spornem posnetku izpred štirih let sta bila tedaj 71-letni Baykal in njegova bivša tajnica, kasneje poslanka njegove stranke CHP. Oba sta gola in v očitno intimnih pozah. Ker sta bila oba poročena - in to ne en z drugim - je video v konservativni Turčiji močno odmeval in Baykal ni imel druge možnosti, kot da se umakne z vrha stranke.

Baykal je že takrat vztrajal, da mu je zadevo podtaknil Erdogan in v sredo objavljeni posnetek to potrjuje. Na njem je namreč med drugim slišati Erdogana, kako sodelavcem naroči, naj posnamejo srečanje Baykala z ljubico in ga nato objavijo. Baykal je danes od premiera že terjal pojasnilo in ga obtožil "velikega satanskega scenarija".