Moskva je incident potrdila in pojasnila, da je šlo za
Moskva je incident potrdila in pojasnila, da je šlo za "navigacijsko napako". Foto: Reuters
false
Turška letala F-16 so ruskega lovca prestregla in ga prisilila k vrnitvi v zračni prostor Sirije. Foto: EPA
false
Turška vojska je sporočila, da je neidentificirano letalo MIG-29 v nedeljo nadlegovalo dva turška lovca F-16 ob meji s Sirijo. Incident je trajal pet minut in 40 sekund, komu pripada omenjeni mig, pa niso mogli ugotoviti. Foto: EPA

Na izrednem sestanku koalicijskih sil v Bruslju, ki pod vodstvom ZDA v Siriji in Iraku izvajajo zračne napade, je predstavnik Nata v imenu 28 članic po poročanju agencije Reuters dejal, da zaveznice Rusijo "opozarjajo na izjemno nevarnost neodgovornega početja, Rusko federacijo pa pozivajo k ustavitvi in prenehanju napadov ter nemudnemu pojasnilu teh kršitev".

Turško zunanje ministrstvo je čez dan sporočilo, da so turške zračne sile prestregle ruskega lovca, ki je v bližini meje s Sirijo kršil turški zračni prostor. Moskva je incident potrdila in pojasnila, da je šlo za "navigacijsko napako", piše britanski BBC. ZDA so mnenja, da ima Turčija pravico, da bi lovca sestrelila.

Ruski lovec je turški zračni prostor kršil v soboto okoli poldneva po krajevnem času južno od območja Jajladagi v provinci Hataj na jugu države ob meji s Sirijo. Turška lovska letala F-16 so ruskega lovca prestregla in prisilila k vrnitvi v Sirijo, zunanje ministrstvo v Ankari pa je ostro protestiralo pri ruskem veleposlaniku v Turčiji. Turški zunanji minister Feridun Sinirlioglu je poklical ruskega kolega Sergeja Lavrova in mu osebno izrazil nezadovoljstvo Ankare. Po telefonu je Sinirlioglu govoril tudi s kolegi iz držav zveze Nato ter z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

Kot so pojasnili na turškem ministrstvu, so zahtevali, da "se tovrstne kršitve ne ponovijo več", sicer bo Rusija "odgovorna za kakršen koli nezaželen incident, ki bi se utegnil zgoditi".

Davutoglu: Rusija trdi, da je šlo za napako
Turški premier Ahmet Davutoglu je medtem za televizijo Haber-Turk dejal, da je Rusija priznala sobotno kršitev in zatrdila, da je šlo za napako. Davutoglu je sicer zanikal napetosti z Rusijo, ki ima do sirske vojne diametralno različno stališče kot Turčija. Medtem ko Moskva podpira predsednika Bašarja Al Asada, pa si Ankara prizadeva za njegov padec.

Ankara je ruske zračne napade v Siriji, ki jih je Moskva začela izvajati prejšnjo sredo, označila za "nesprejemljive" in za "veliko napako", a kot je zatrdil Davutoglu, "sirsko vprašanje ni turško-ruska kriza". Davutoglu je še dodal, da "naši kanali z Rusijo ostajajo odprti".

Turški premier je še pojasnil, da bo Ankara ob morebitni kršitvi turškega zračnega prostora aktivirala pravila za delovanje vojske, ki so jasna, ne glede na to, za koga gre. "Tudi če leti ptica, bo prestrežena," je dejal Davutoglu.

Moskva priznava
Tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Ankari Igor Mitjakov je incident priznal. "Ta incident se je dejansko zgodil ... Kolikor vem, so zadevo pojasnili vojaškemu atašeju na turškem veleposlaništvu v Moskvi," je po poročanju nemške agencije DPA Mitjakov povedal za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem potrdil, da so ruskemu veleposlaniku v Turčiji res izročili protestno noto, a dodal, da bodo očitke Turčije še preučili, dodaja DPA.

Vloga Turčije v begunski krizi in vojni v Siriji
Vloga Turčije v begunski krizi in vojni v Siriji