Izredno stanje na univerzi Osmangazi. Foto: Reuters
Izredno stanje na univerzi Osmangazi. Foto: Reuters

Strelec, raziskovalec na omenjeni univerzi, je ustrelil namestnika dekana, tajnika fakultete in dva predavatelja. Streljanje je povzročilo paniko med študenti in profesorji na univerzi, ki so se zbrali pred glavnim vhodom univerze.

Napadalca, ki je skušal pobegniti, je prijela policija, njegov motiv pa ni znan. Za zdaj je policija že izključila možnost, da bi šlo za teroristično dejanje.
Rektor univerze Hasan Gönen je za televizijo CNN Türk povedal, da je napadalec sprva šel v pisarno dekana, ko pa je videl, da dekana ni, je streljal na žrtve. Dodal je, da je napadalec problematičen, saj je verbalno žalil osebje univerze.

Na univerzi so sprožili preiskavo napadalca, rektor pa meni, da je kolege napadel iz osebnih razlogov, saj ima psihološke težave. Dodal je, da ne ve, kako mu je uspelo na univerzo prinesti pištolo, a je prepričan, da dejanje ni povezano s terorizmom. Kampusi v Turčiji so sicer dobro varovani.

Tovrstni incidenti redki
Po nekaterih poročanjih naj bi napadalec osebje univerze vznemirjal z obtožbami, da so člani skupine klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje za poskus državnega udara leta 2016.

Gre za enega najbolj smrtonosnih tovrstnih incidentov v državi, v kateri je streljanje na kampusih izjemno redko.

Mesto Eskisehir z okoli milijonom prebivalcev leži ob železniški progi, ki povezuje Ankaro in Carigrad. Mesto je redko prizorišče nasilnih napadov.

Turčija je v zadnjih letih tarča smrtonosnih napadov skrajnežev in džihadistov, a za današnji napad ni kazalnikov, da bi imel kakršne koli povezave s skrajneži.