Kurdske sile že dalj časa napadajo ob bregovih Evfrata, kjer so si pripravljali izhodišče za ofenzivo na mesto Džarablus, ki ga zdaj napadajo turški tanki. Foto: Reuters
Kurdske sile že dalj časa napadajo ob bregovih Evfrata, kjer so si pripravljali izhodišče za ofenzivo na mesto Džarablus, ki ga zdaj napadajo turški tanki. Foto: Reuters
false
Ameriški podpredsednik Joe Biden se je v Ankari sešel tudi s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Biden je zagotovil, da ZDA niso sodelovale v poskusu udara. Foto: Reuters
Turčija
Turška vojska je s tanki že vstopila v Sirijo in se premika proti Džarablusu. Foto: EPA
Turška vojska vstopila na sever Sirije
Turške sile začele vojaško operacijo proti IS-ju

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da so uporniške skupine v Siriji, ki jih podpira Turčija, zavzele mesta Džarablus, ki je bilo od julija 2013 v rokah samooklicane Islamske države (IS). Ubili naj bi 53 džihadistov. Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je dejal, da bo operacija "kratka in učinkovita".

Turška kopenska ofenziva se je začela zgodaj zjutraj z obsežnim topniškim obstreljevanjem mesta, ki leži v bližini turško-sirske meje, z namenom, da bi preprečili obmejne napade. "Zjutraj smo na severu Sirije začeli operacijo proti skupinam, ki predstavljajo nenehno grožnjo naši državi, kot sta Daeš (arabsko poimenovanje Islamske države) in PYD (kurdska Stranka demokratične unije)," je dejal turški predsednik Erdogan.

Danes so sicer ameriške zračne sile izvedle osem napadov na IS v Siriji z lovci F-16.

Operacija Ščit za Evfrat
Turčija je operacijo, ki jo izvaja skupaj s koalicijo pod vodstvom ZDA in uporniško Svobodno sirsko vojsko, poimenovala Ščit za Evfrat. Kurdska agencija ANFNews poroča, da je bilo v turški kopenski ofenzivi ubitih 29 civilistov, Džarablus pa naj bi zapustilo okoli 3.000 Kurdov.

Ravno na tem območju, ob bregovih Evfrata, kurdske sile že dalj časa pripravljajo teren za izhodišče ofenzive na Džarablus. Vodja kurdske Stranke demokratične unije (PYD) Salih Muslim je po začetku operacije na Twitterju zapisal, da je Turčija "v sirskem močvirju", in dodal, da jo bodo premagali, kot so IS.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je v odziv dejal, da je namen Turčije "izsušiti močvirje", in dodal, da kurdske sile boj proti IS-ju izkoriščajo zgolj za pretvezo, medtem ko v Siriji vzpostavljajo območje lastne vladavine. Cavusoglu je tudi poudaril, da bi, če bi šlo sirskim Kurdom res za boj proti IS-ju, pozdravili, kar Turčija počne v Džarablusu. Ponovil je tudi zahtevo Turčije, da bi se morale kurdske milice umakniti na položaje vzhodno od Evfrata.

Podobno so se odzvale ZDA. Ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je danes na obisku v Turčiji, je kurdskim silam v Siriji poslal jasno sporočilo, da se morajo po zavzetju mesta Manbidž vrniti na vzhodni breg reke Evfrat. Dejal je še, da mora Sirija ostati enotna in celovita država, ki ne sme biti razdrobljena.

Damask zahteva "konec agresije"
Sirska vlada je turško vojaško operacijo v Siriji označila za grobo kršitev sirske ozemeljske neodvisnosti. Sirsko zunanje ministrstvo je zahtevalo "konec te agresije" in poudarilo, da se mora vsaka skupina, ki se želi na sirskem ozemlju bojevati proti terorizmu, o tem predhodno uskladiti s sirsko vlado.

Kot so poudarili na ministrstvu, se sirska vojska v tej vojni bojuje že pet let, zato se morajo morebitne nove sile pred začetkom posredovanja uskladiti tudi z njo. "Preganjati Islamsko državo in jo nadomeščati s terorističnimi skupinami, ki jih podpira Turčija, ni boj proti terorizmu," so dodali.

Odzvala se je tudi Rusija, ki je potezo Turčije označila kot "skrb vzbujajočo".

Ankara za napad v Gaziantepu krivi IS
Iz Džarablusa je sicer v torek na turško mesto Karkamis, ki leži ob sirsko-turški meji, priletelo več minometnih granat. Poleg tega so po več mesecih na turško mesto Kilis znova priletele rakete. Turške sile so nato odredile evakuacijo prebivalcev Karkamisa.

Biden obljubil preiskavo neuspelega puča
Turška vojska je kurdske sile v Siriji, ki jih podpirajo ZDA, obstreljevala ne glede na to, da je danes v Turčijo prispel ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je obljubil preiskavo dogodkov neuspelega državnega udara v Turčiji 15. julija.

Prav tako je dejal, da ameriška vlada sodeluje s turško ekipo pri pripravi uradne zahteve za izročitev klerika Fethullaha Gülena, za katerega Erdogan trdi, da je glavni pobudnik udara. Ob tem je poudaril, da lahko izročitev odredi le sodišče, in to na podlagi dokazov. Ameriški uradniki so do zdaj vztrajali, da Turčija še ni zagotovila nikakršnih dokazov, da je bil Gülen kakor koli vpleten v dogajanje. Tudi sam Gülen zanika vpletenost v puč.

Biden je na novinarski konferenci večkrat ostro obsodil poskus udara in tudi zatrdil, da ZDA niso sodelovale v zaroti, s čimer je zanikal teorije, ki so zaokrožile po Turčiji. Za poskus državnega udara je izrazil obžalovanje in izvajalce udara označil za "teroriste". Dejal je, da se s primerom Gülena v ZDA ukvarja več odvetnikov, da pa predsednik Barack Obama nima ustavnih pooblastil, da bi v postopku posredoval. Izročitev Gülena bo odvisna od predloženega dokaznega gradiva, "ZDA za zdaj niso prejele dokumentov, ki bi dokazovali njegovo vpletenost", je dejal Gülen.

Turška vojska vstopila na sever Sirije
Turške sile začele vojaško operacijo proti IS-ju