V Turčiji so po spodletelem vojaškemu udaru sledile množične aretacije novinarjev in medijskih delavcev. Foto: Reuters
V Turčiji so po spodletelem vojaškemu udaru sledile množične aretacije novinarjev in medijskih delavcev. Foto: Reuters

"Po vsem svetu je trenutno zaprtih 348 novinarjev - šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani," je v letnem poročilu zapisal RSF in pojasnil, da so med 348 zaprtimi tudi drugi medijski sodelavci, blogerji in neodvisni novinarji.

"Število zaprtih profesionalnih novinarjev v Turčiji je naraslo za 22 odstotkov, potem ko se je po neuspelem državnem udaru julija število priprtih novinarjev početverilo," ugotavljajo Novinarji brez meja. Poleg tega je naraslo tudi število novinark za zapahi, ki je štirikrat večje, saj je s petih naraslo na 21.

"To kaže na vse pomembnejšo vlogo žensk v novinarstvu, predvsem pa na grozljive razmere v Turčiji, kjer je trenutno zaprta več kot tretjina vseh novinark na svetu," poudarjajo avtorji poročila.

Kot je poudaril generalni sekretar organizacije Christophe Deloire, preganjanje novinarjev po vsem svetu grozovito narašča. "Na vhodu v Evropo so začeli lov na čarovnice in zaprli na ducate novinarjev, Turčijo pa spremenili v največji zapor za novinarje. V obdobju enega leta je režim turškega predsednika poteptal medijski pluralizem, Evropska unija pa ni naredila nič," je opozoril Deloire.

RSF je ob predstavitvi poročila pozval, da je treba vzpostaviti posebne predstavnike za varnost novinarjev, ki morajo biti povezani z generalnim sekretarjem Združenih narodov.

Upad števila zajetih novinarjev
Novinarji brez meja so v poročilu še razkrili, da je v letu 2016 upadlo število novinarjev, ki so jih zajeli za talce - teh je bilo letos 52. Opozorili pa so, da so jih za talce zajeli v treh državah - Siriji, Jemnu in Iraku - ter da jih je 21 zadrževala skrajna skupina Islamska država. V primerjavi z lanskim letom, ko so pogrešali osem novinarjev, letos pogrešajo samo Jeana Bigirimano iz Burundija.

Svoje poročilo je objavil tudi Odbor za zaščito novinarjev (CPJ), ki pravi, da je bilo leta 2016 po celem svetu zaprtih 259 novinarjev, od tega 81 v Turčiji. CPJ šteje le novinarje, ki jih pripre država, RSF pa tudi tiste, ki jih tako ali drugače zadržujejo nedržavne skupine. CPJ med države, ki imajo največ zaprtih novinarjev, uvršča Turčijo, Kitajsko, Egipt, Eritrejo in Etiopijo, prvič po letu 2008 je zunaj peterice ostal Iran.