Turizem sicer v Grčiji predstavlja pomemben del gospodarstva, saj k bruto domačemu proizvodu letno prispeva okrog 20 odstotkov. Foto: Reuters
Turizem sicer v Grčiji predstavlja pomemben del gospodarstva, saj k bruto domačemu proizvodu letno prispeva okrog 20 odstotkov. Foto: Reuters

"Morda bi se morali pretvarjati, da smo Španci," nagovori Candy Bayer svojo družino, s katero počitnikuje v mestu Knosos na otoku Kreta. "Ah, ne skrbite," ji smeje odgovori natakar Alex. "Politika nas ne zanima. To je tako, kot če bi za nekaj krivil otroke očeta, s katerim imam težave. Kljub temu Candy ne želi ničesar prepustiti naključju, piše novinar Guardiana Patric Kingsley, in natakarju popolnoma resno odgovori, "pa ne povejte kuharju, da smo Nemci".

Vedno več Nemcev počitnikuje v Grčiji
Sprejetje ostrih varčevalnih ukrepov, ki jih upniki zahtevajo od Grčije v zameno za sprejem tretjega svežnja denarnega posojila, s katerim se je država izognila bankrotu, in katere so Grki na referendumu zavrnili, so med državama sprožili politična trenja. "Oseba, ki pooseblja sovraštvo, je te dni nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Pred kratkim so ga na nekem posterju, izobešenem v Grčiji, uprizorili kot osebo, ki že pet let pije kri Grčiji," je zapisal Patrick Kingsley, ki je na Kreti preverjal, kako se zaostritev političnega odnosa med Nemčijo in Grčijo odraža v vsakdanjem življenju.

Po podatkih turistične agencije Tui je letos v Grčiji celo več nemških turistov, kot jih je bilo lani. "Trend pa se še dviguje, povpraševanj je vedno več," je pojasnil Kuzey Esener iz agencije Tui.

"Ne upam si govoriti nemško, da me ne bi vsi gledali"
Nemški turisti prihajajo v Grčijo z dobršno mero zadržanosti, opaža novinar. "Ne upam si govoriti nemško, da me ne bi vsi gledali," je dejal 19-letni študent iz Dortmunda Roman Hajdovar ob vstopu v arheološki muzej. "Menim, da Grki ne marajo Nemcev predvsem zaradi kanclerke (op. p. Angele Merkel)," je dejal. Vendar pa se Hajdovor nima česa bati. Pa ne le zato, ker se s svojo družino pogovarja v drugem jeziku - prihajajo iz Rusije -, temveč zato, ker je jeza Grkov usmerjena proti nemški politiki in ne proti njenim prebivalcem.

Grki se še kako spominjajo polpretekle zgodovine, ko so se Krečani uprli nacistični Nemčiji med drugo svetovno vojno. "Vojne se spomnimo," pravi Giorgos Tzanakis, voznik turističnega avtobusa, ki obiskovalcem Krete razkazuje lepote otoka. "Kreto so uničili takrat, zdaj pa želijo uničiti naše gospodarstvo. Vendar pa Grki ne sovražimo prebivalcev druge države. Krivda ni njihova."

Turisti se opravičujejo v imenu vlade
Novinar britanskega Guardiana Patric Kingsley ugotavlja, da so se nekateri nemški turisti opravičili v imenu nemške vlade. Ko je neki natakar v baru Cafe Bar Mezzo na vzhodnem delu Krete pospravljal mizo za gosti in poleg napitnine na hrbtni strani računa videl napis: "Opravičujemo se za dejanje naše vlade!"

Nekaterim Nemcem je obisk Grčije pripomogel k razumevanju njihove stiske. "Težko je gledati vse te razkošne hotele, potem pa pred bankomatom vidiš množico ljudi, ki ne more priti do svojega denarja. Preprosto ne razumem ljudi v Nemčiji, ki pravijo, da jim ne moremo dati denarja. Ta država potrebuje denar, ki jim ga lahko damo," meni 18-letna Berlinčanka Ioanna Papadopoulos.

Naval turistov
Francoska tiskovna agencija AFP je pred dnevi poročala, da je Grčija tudi letos ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij za Nemce. Lani je Grčijo obiskalo približno 2,5 milijona nemških turistov, kar je v primerjavi z letom 2013 predstavljalo 8,5-odstotno rast.

Grški statistični urad Elstat je v prvem četrtletju letošnjega leta glede na enako obdobje lani zaznal povečano število turistov za 45,6 odstotka, na 1,7 milijona. Od januarja do marca letos se je glede na enako lansko obdobje število turistov iz držav EU-ja v Grčiji povečalo za 70,6 odstotka. Še posebej je poraslo število turistov iz Portugalske (560 odstotkov), Bolgarije (154 odstotkov), Italije (105 odstotkov) in Francije (94 odstotkov). Iz Slovenije so grški statistiki zaznali 1.581 prihodov, kar je 14 odstotkov več kot v prvem trimesečju lani. Slovenski turisti so tako predstavljali 0,1-odstotni delež vseh turistov v Grčiji.