Sirska vojska je 17. oktobra sprožila ofenzivo v južnem delu pokrajine in zasedla nekaj vasi. Z napadom IS-ja na Safiro so vladne sile znova v defenzivi. Foto: Reuters
Sirska vojska je 17. oktobra sprožila ofenzivo v južnem delu pokrajine in zasedla nekaj vasi. Z napadom IS-ja na Safiro so vladne sile znova v defenzivi. Foto: Reuters
Alepo
Reuters je tudi poročal, da naj bi IS znova zavzel del pomembne strateške poti do nekdaj pomembnega sirskega trgovskega mesta Alep. Foto: Reuters
false
Rusija izvaja zračne napade v zahodnem delu države. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
false
Američani podpirajo kurdske milice v njihovem boju proti Islamski državi. Foto: EPA
false
Foto: MMC RTV SLO/EPA

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je po poročanju BBC-ja dejal, da sicer še ni jasno, ali se bodo predstavniki Irana pogovorov na Dunaju udeležili. Visoki predstavniki ZDA, Rusije, Savdske Arabije in EU-ja bodo pogovore o politični rešitvi krize v Siriji začeli v četrtek.

Iran je tesen zaveznik sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Kot poroča BBC, naj bi v zadnjih štirih letih porabil več milijard dolarjev za podporo sirskemu režimu, med drugim naj bi zagotavljal vojaško pomoč, denar in nafto.

V Siriji umrl ruski vojak
Po mesecu dni zračnih napadov Rusije v Siriji prihajajo poročila o smrti prvega ruskega vojaka. Naredil naj bi samomor. A uradni različici o smrti 19-letnega ruskega vojaka v Siriji ne verjamejo njegovi starši. "Po telefonu sva se pogovarjala vsak dan. V soboto je bil dobre volje, vesel, smejal se je," je po poročanju agencije Reuters dejala njegova mati. "Dejali so nam, da se je obesil zaradi dekleta. Tega ne bi storil nikoli. Svojega sina poznam zelo dobro," je dodal njegov oče.

Vadim Kostenko je bil del letalske tehnične ekipe v letalskem oporišču Hmeimim v Latakiji in je v Sirijo prispel 14. septembra, dva tedna pred začetkom ruske zračne ofenzive na teroristične skupine. Njegovo smrt je po poročanju agencije Interfax potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo. Ruski predsednik Vladimir Putin je maja letos napovedal, da bodo morebitne smrti ruskih vojakov v času miru na posebnih misijah označene kot državna skrivnost.

Po pred kratkim objavljeni javnomnenjski raziskavi zračne napade Rusije v Siriji in zavezništvo s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom podpira več kot 70 odstotkov Rusov. To je sicer prva večja vojaška dejavnost ruske vojske zunaj meja po napadu na Afganistan.

ZDA proti IS-ju skupaj z Irakom
Medtem pa je ameriški general Joseph Dunford za Reuters dejal, da ZDA razmišljajo o združitvi ameriških in iraških vojakov v boju proti Islamski državi (IS) v Siriji, da bi si s tem povečali možnosti za poraz skrajnežev. Po njegovih besedah bi s tem pripomogli k boljši vojaški akciji, logistični učinkovitosti, navzočnosti obveščevalnih služb in izboljšanju dostave vojaške opreme.

V Palmiri usmrtili tri ljudi z uničenjem zgodovinskih stebrov
Pripadniki skrajne islamske skupine IS so v sirskem antičnem mestu Palmira v nedeljo ubili tri ljudi, tako da so jih privezali na tri zgodovinske stebre in jih razstrelili, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Palmira, nekdanje antično mesto, ki je v rokah Islamske države, je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Islamski skrajneži so tam uničili že več artefaktov skoraj dva tisoč let stare kulturne dediščine.

Reuters je tudi poročal, da naj bi IS znova zavzel del pomembne strateške poti do nekdaj pomembnega sirskega trgovskega mesta Alep.

Pred nedeljskimi volitvami obsežne racije proti IS-ju
V raciji na območju Konya v osrednjem delu države so turške oblasti pridržale 30 domnevnih pripadnikov Islamske države. Gre za del obsežne operacije proti IS-ju, v okviru katere so protiteroristične enote turške policije v ponedeljek napadle več kot deset hiš v mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije. Umrlo je sedem domnevnih članov IS-ja in dva policista, 12 pripadnikov IS-ja pa so prijeli. Turške oblasti so operacije proti skrajnežem IS-ja okrepile pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami in po dvojnem bombnem napadu na prokurdskem zborovanju v Ankari, v katerem sta bila ta mesec ubita 102 človeka.

Sicer pa je turški premier Ahmed Davutoglu sporočil, da so turške sile dvakrat napadle pripadnike kurdskih milic na sirskih tleh, potem ko ti niso upoštevali opozorila, naj ne prečkajo reke Evfrat. Turčija se boji, da bo prodor kurdske milice Ljudske zaščitne enote (YPG), ki jo podpira njeno politično krilo PYD, vzdolž 900-kilometrske meje s Sirijo podžgal separatistične težnje med Kurdi na območju jugovzhodne Turčije. Toda ZDA podpirajo omenjeno kurdsko milico zaradi njenega učinkovitega boja proti Islamski državi. Ankara je že na začetku meseca posvarila ZDA in Rusijo, da ne bo dopuščala kopičenja kurdskih milic na svojih ozemljih blizu meje s Sirijo na severozahodu države.