Primer je sicer pritegnil veliko mednarodno pozornost in kritike Turčije zaradi omejevanja svobode medijev. Foto: Reuters
Primer je sicer pritegnil veliko mednarodno pozornost in kritike Turčije zaradi omejevanja svobode medijev. Foto: Reuters
Začetek sojenja novinarjema predviden 25. marca. Foto: Reuters

Iz zapora Silivri na obrobju Carigrada sta prišla, potem ko je ustavno sodišče v četrtek odločilo, da so jima bile s priporom kršene človekove pravice. Dundar in Gul sta bila v priporu od konca lanskega novembra, potem ko sta objavila, da naj bi turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pošiljale orožje islamistom v Siriji.

Dnevnik je maja lani na spletni strani poročal, da so turške varnostne sile januarja lani blizu Sirije prestregle konvoj tovornjakov in odkrile številne zaboje z orožjem in strelivom za sirske upornike, ki se borijo proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu. Časnik je ob tem objavil tudi fotografije. Članek je v Turčiji sprožil ugibanja o vlogi turške vlade v sirski vojni. Ankara, ki je kritična do režima v Damasku, je navedbe o pomoči upornikom v Siriji odločno zavrnila, Erdogan pa je tedaj zagrozil, da bo "Dundar plačal visoko ceno".

Začetek sojenja je predviden 25. marca
Ustavno sodišče je odločilo, da pripor pomeni kršitev pravic obeh novinarjev do osebne svobode in varnosti in kazenskemu sodišču naložilo, da "konča kršitev". "Mislim, da gre za zgodovinsko odločitev," je po poročanju turške tiskovne agencije Cihan ob odhodu iz zapora dejal Dundar. Ob tem je ironično pripomnil, da datum njune izpustitve iz zapora sovpada z rojstnim dnem predsednika Erdogana: "Zelo sva vesela, ker lahko praznujeva tako njegov rojstni dan kot najino izpustitev."

Kljub izpustitvi iz zapora dvojici, obtoženi terorizma in razkrivanja državnih skrivnosti, še vedno grozi dosmrtna ječa. Začetek sojenja je predviden 25. marca. Obtožnica, v kateri sta kot tožnika navedena Erdogan in vodja nacionalne obveščevalne agencije MIT Hakan Fidan, novinarja bremeni, da sta pridobila državne skrivnosti "z namenom vohunjenja" in da bi prišlo do "nasilne" odstranitve turške vlade. Prav tako naj bi pomagala "oboroženi teroristični organizaciji". Turški tožilci za kritična novinarja zahtevajo po eno "hujšo" kazen dosmrtnega zapora, po eno "običajno" kazen dosmrtne ječe in še po 30 let zapora.