Med 54 smrtnimi žrtvami je 29 mlajših od 18 let. Število mrtvih se bo mogoče še povečalo. Foto: Reuters
Med 54 smrtnimi žrtvami je 29 mlajših od 18 let. Število mrtvih se bo mogoče še povečalo. Foto: Reuters

Sprva je prišla informacija, da je bil napadalec star le od 12 do 14 let, a je zdaj turški premier Binali Yildrim dejal, da napadalca še ne morejo identificirati in ne morejo trditi, če se je dejansko razstrelil otrok. Čeprav je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan povedal, da gre najverjetneje za delo samooklicane Islamske države, pa je Yildrim dodal, da za zdaj ne morejo z gotovostjo trditi, katera skupina oziroma kdo je za napadom.

Poroka člana prokurdksega HDP-ja
Do zdaj so med žrtvami identificirali 44 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V bolnišnici je po poročanju BBC-ja še vedno 66 ljudi, od tega jih je 14 hudo poškodovanih. Kot je poročala turška tiskovna agencija Dogan, se je samomorilski napadalec pomešal med svate in se razstrelil. Turške varnostne sile zdaj iščejo dva moška, ki naj bi na slavje prišla skupaj z napadalcem, po napadu pa sta pobegnila s prizorišča. Preiskovalci so na prizorišču napada našli ostanke samomorilskega jopiča.

Prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) je sporočila, da je šlo za poroko enega njenih članov. Turški časnik Hurriyet je poročal, da je bomba, ki je bila uporabljena v napadu, vsebovala koščke kovine, podobna pa je bila bombam, uporabljenim v napadih na prokurdska zborovanja.

"Sovražni govor vladajoče stranke, diskriminacija in njen razdvajajoči odnos na političnem parketu spodbujajo take napade," so dejali v stranki. HDP je turško vlado v zadnjem času večkrat pozval k obnovitvi mirovnih pogovorov s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK), a je turška vlada te pozive zavrnila, HDP pa obtožila povezav s PKK-jem.

Napadi IS-ja, napadi na Kurde
Odgovornosti za sobotni napad na poročnem slavju ni prevzel še nihče, Erdogan pa je v nedeljo dejal, da gre najverjetneje znapad IS-ja. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v današnji izjavi za javnost sicer dejal, da je treba območje Turčije ob meji s Sirijo v celoti očistiti džihadistov IS-ja. "Naše meje moramo očistiti IS-ja. Naša naravna pravica je, da se doma in v tujini bojujemo proti terorističnim organizacijam," je dejal Cavusoglu.

Gaziantep ima 1,5 milijona prebivalcev in leži približno 40 kilometrov od meje s Sirijo. Turška vojska se sicer spopada s Kurdi na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije, na severu Sirije je napadala položaje sirskih Kurdov, na severu Iraka pa položaje PKK-ja.

Erdogan je po sobotnem napadu ponovil, da ni razlike med gibanjem klerika Fethullaha Gülena, ki je po trditvah Ankare odgovoren za julijski spodleteli vojaški udar, v ozadju PKK-ja in IS-ja.

Obsodbe zadnjega napada so prišle z vsega sveta. Evropska komisija in Rusija sta ob tem Turčiji obljubili solidarnost in okrepljeno sodelovanje v boju proti terorizmu.