Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po neuspelem vojaškem udaru odločil dokončno obračunati z vsemi nasprotniki in kritiki. Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po neuspelem vojaškem udaru odločil dokončno obračunati z vsemi nasprotniki in kritiki. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan je v ponedeljek začel pogovore z voditeljema opozicijskih druge in tretje največje stranke v turškem parlamentu Kemalom Kilicdaroglujem in Devletom Bahcelijem (na fotografiji desno). Foto: EPA
Erdoganove čistke zaostrujejo odnose z EU in ZDA
Erdoganove čistke zajele tudi novinarje

Tarča je med drugim ugledna komentatorka in nekdanja poslanka Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah leta 2013 odpustil zaradi kritiziranja ministrov, vpletenih v korupcijski škandal.

Poleg nje iščejo tudi komentatorja Bulenta Mumaya in urednika informativnega programa televizije Fox TV v Turčiji Ercana Guna.

Po pisanju turškega dnevnika Hurriyet je naloge za prijetje izdal carigrajski tožilec Irfan Fidan, ki se ukvarja s primeri terorizma. Gre za prve naloge za prijetje novinarjev po neuspelem prevratu.

Tožilec je povedal, da operacija za prijetje novinarjev že poteka. Med tistimi, ki so jih že skušali aretirati, je tudi Ilicakova, ki pa je niso našli na njenem domu v Carigradu in za katero domnevajo, da je na počitnicah ob Egejskem morju. Do zdaj so prijeli pet novinarjev, medtem ko naj bi 11 osumljencev že zapustilo državo.

Turškim oblastem pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana so že pred poskusom prevrata očitali omejevanje svobode medijev, kar pa so v Ankari vseskozi odločno zavračali.

Turška policija je v ponedeljek na vojaški akademiji v Carigradu aretirala okoli 40 ljudi, zaradi povezav z verskim voditeljem Fethullahom Gülenom pa so prijeli tudi 31 akademikov, vključno s profesorji.

Odpuščanja na zunanjem ministrstvu
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočil, da bodo čistke proti Gülenovim privržencem opravili tudi na zunanjem ministrstvu. "Bodo odpustitve tudi na veleposlaniški ravni," je napovedal minister. Dodal je, da ukrepi ne bodo prizadeli veleposlaništev v tujini, pač pa diplomate s podobnim rangom, ki delajo na turškem zunanjem ministrstvu v Ankari.

Iz družbe Turkish Airlines odpustili 211 zaposlenih
Iz turške, deloma državne letalske družbe Turkish Airlines so prav tako sporočili, da bodo zaradi povezav s spodletelim državnim udarom odpustili 211 zaposlenih, za katere je potrjeno, da so privrženci Gülena. Med njimi je tudi namestnik finančnega direktorja letalske družbe.

Množične čistke
Vojaški udar se je začel 15. julija, v njem je umrlo 260 ljudi. Po poskusu udara so turške oblasti začele čistke v vojski in sodstvu. Nemudoma so pridržale več kot 7.400 pripadnikov vojske, od tega so jih 1.200 konec tedna izpustili.

Odpuščenih ali aretiranih je bilo tudi skoraj 3.000 zaposlenih v pravosodnem sistemu, licenco so odvzeli 21.000 učiteljem. Več kot 13.000 ljudi so aretirali, od tega jih je 6.000 pridržanih.

Erdogan izdal odlok o zaprtju 2.341 institucij
V soboto je Erdogan izdal odlok o zaprtju 2.341 institucij - med njimi šol, dobrodelnih ustanov in medicinskih centrov - ki naj bi bili povezani z verskim voditeljem Fethullahom Gülenom. Vlada namreč trdi, da prav Gülen, ki živi v ZDA, stoji za poskusom prevrata in vzpostavitve "vzporedne države" v turški vojski, pravosodju in uradih. Gülen vpletenost v dogajanje zanika.

Erdogan začel pogovore z opozicijo, ne pa s "Kurdi"
Erdogan je sicer v ponedeljek začel pogovore z vodjema opozicijskih strank Ljudske republikanske stranke (CHP) in Stranke nacionalističnega gibanja (MHP) Kemalom Kilicdaroglujem in Devletom Bahcelijem. Vodja prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Selahattin Dsemirtas na srečanje ni bil povabljen. Srečanje kljub temu kaže na velik preobrat v turškem političnem svetu, ki je močno polariziran. Privrženci CHP-ja so se v nedeljo udeležili tudi demonstracij proti državnemu udaru, ki jih je podprla tudi Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP).

Erdoganove čistke zaostrujejo odnose z EU in ZDA
Erdoganove čistke zajele tudi novinarje