Tarča sobotnega napada so bili policisti, ki so varovali nogometno tekmo. Foto: Reuters
Tarča sobotnega napada so bili policisti, ki so varovali nogometno tekmo. Foto: Reuters
Nedeljo so oblasti razglasile za dan žalovanja. Foto: Reuters
Turčija
Turški premier Binari Yildirim, predsednik Tayyip Erdogan in nekdanji predsednik Abdullah Gul med molitvijo na slovesnosti za ubitimi policisti. Foto: Reuters
Carigrad
V času napada je več tisoč obiskovalcev tekme že zapustilo stadion in okolico, na odhod domov pa so se pripravljali še policisti in pripadniki posebnih enot. Foto: Reuters
Turčija žaluje za žrtvami napada
Eksploziji v Carigradu

Kot kaže, je bil napad usmerjen proti pripadnikom posebnih policijskih enot, ki so varovali nogometno tekmo. Od 38 mrtvih je 30 policistov, v eksploziji avtomobila bombe je bilo ranjenih 155 ljudi.

Policija je v povezavi z napadom aretirala 13 ljudi, oblasti pa so za danes razglasile dan žalovanja.

Predsednik Borut Pahor je turškemu predsedniku Tayyipu Erdoganu v imenu Slovenije izrazil globoko sožalje za žrtve terorističnega napada. Pahor bo obiskal Turčijo, kjer se bo mudil dva dni, v četrtek, 15. decembra.


Čeprav je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan odgovornost za dejanje pripisal v Turčiji prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK), je dan po napadu odgovornost prevzela celica kurdskih skrajnežev Sokoli svobode Kurdistana (TAK), ki se je od PKK-ja odcepila pred časom. Kot je navedla skupina na svoji spletni strani, je bil napad maščevanje za vojaško operacijo, ki jo Turčija izvaja proti Kurdom na jugovzhodu države in ker je vodja PK-ja Abdullah Ocalan v zaporu. "Nihče v Turčiji ne sme misliti, da bo imel mirno življenje," je še zagrozila skupina.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je napovedal, da se bo vlada proti terorizmu "borila do konca", sklical pa je tudi že izredni sestanek ministrov in uradnikov, ki se bodo sešli še danes.

Napad na pripadnike posebnih enot
Sobotni napad se je zgodil približno dve uri po tekmi med Bešiktašem in Bursasporjem, eksploziji sta odjeknili v razmiku 45 sekund. Napadalci naj bi iz daljave najprej aktivirali vozilo bombo, ki je bilo parkirano pred stadionom blizu zbirne točke pripadnikov posebnih policijskih enot, manj kot minuto zatem se je na bližnjem parkirišču razstrelil še samomorilski napadalec, je na novinarski konferenci že ponoči sporočil namestnik turškega premierja Kurtulmus.

Med mrtvimi in ranjenimi je največ policistov. Po besedah notranjega ministra Soyluja je 17 ranjenih potrebovalo operacijo, še 14 ljudi je na intenzivni negi. Oblasti so po napadih preventivno razstrelile še eno vozilo v bližini stadiona, za katero so sumile, da je v njem bomba.

Uporabljenih je bilo od 300 do 400 kilogramov eksploziva
V času napada je več tisoč obiskovalcev tekme že zapustilo stadion in okolico, na odhod domov pa so se pripravljali še policisti in pripadniki posebnih enot. Tekma med Bešiktašem in Bursasporjem je veljala za tekmo z visokim varnostnim tveganjem in na stadionu so bili številni policisti, da ne bi bilo spopadov med navijači, kakršni so se že pojavljali v preteklosti. Navijači Bursasporja so bili zato tudi kaznovani in sobotna tekma je bila celo prva po več letih, ko so jih spustili na tekmo z Bešiktašem, še navaja DPA.


Turški predsednik Tayyip Erdogan je eksploziji označil za teroristični napad na policiste in civiliste. Kot je dejal v prvem odzivu na napad, je bil cilj napadov povzročiti čim več žrtev. "Nihče ne sme dvomiti, da ne bomo z Božjo voljo kot država in kot narod premagali terorizma, terorističnih organizacij in sil za njimi," je zapisal v izjavi. "Vedno znova, ko Turčija naredi kak pozitiven korak proti prihodnosti, takoj sledi odgovor krvoločnih terorističnih organizacij v krvi, žrtvah in brutalnosti ter kaosu," je še dejal.

Izrazi sožalja prihajajo od povsod
Napad so ostro obsodile tudi ZDA, ki so izrazile polno podporo svoji zaveznici v okviru Nata. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa ga je označil za "grozljivo dejanja terorja", številni evropski voditelji so turškim kolegom že poslali solidarnostna sporočila.

Turčijo je letos pretreslo že več smrtonosnih eksplozij, ki so odjeknile v Carigradu, Ankari in še nekaj drugih mestih. Junija je Carigrad pretresel napad na glavnem letališču Ataturk, v katerem je umrlo 45 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Odgovornost za nekatere izmed njih je prevzela Islamska država, ki je pretekli teden pozvala svoje podpornike, naj napadejo "turški varnostni, vojaški, ekonomski in medijski esteblišment", za druge pa je turška oblast obtožila kurdske upornike.

Turčija žaluje za žrtvami napada
Eksploziji v Carigradu