Policija je v Carigradu uporabila tudi vodni top. Foto: Reuters
Policija je v Carigradu uporabila tudi vodni top. Foto: Reuters
Po smrti kurdskega aktivista v Turčiji protesti

Po pozivu Stranke ljudske demokracije (HDP) se je v Carigradu zbralo približno 2.000 protestnikov.

Elçi je bil med novinarsko konferenco v Diyarbakirju ustreljen v glavo. Na zborovanju blizu mošeje v četrti Sur je bilo navzočih tudi več aktivistov, neznani napadalci so začeli streljati, na kar je z ognjem odgovorila tudi policija. V streljanju je bil poleg Elçija, ki je bil vodja tamkajšnje odvetniške zbornice, ubit tudi policist. Obenem so bili ranjeni še trije policisti in trije novinarji. Elçi je bil v glavo ustreljen po podani izjavi, ko je pozval k vzpostavitvi miru.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med govorom v Balikesirju, kjer je govoril predvsem o odnosu z Rusijo, spregovoril tudi o tem dogodku. Dejal je, da se je zgodil strelski obračun med turškimi varnostnimi silami in prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), o smrti policista pa dodal: "Ta incident je potrdil, da ima Turčija prav, ko se odločno bori proti terorizmu."

HDP: Gre za načrtovan atentat
Prokurdska Stranka ljudske demokracije (HDP) je dogodek označila za "načrtovan atentat" in pozvala ljudi, naj gredo v znak protesta na ulice. "Mesto, ki ga je zapustil Elçi, bo zasedlo na tisoče novih ljudi, ki bodo nadaljevali njegovo delo in se še naprej borili za pravičnost," so dodali. Prepričani so, da je v ozadju vladajoča stranka Pravičnost in razvoj (AK). Protestniki so se že zbrali v Carigradu na trgu Taksim, sicer tradicionalnem prizorišču različnih shodov in protestov. Zbralo se jih je približno 2.000, policija pa jih je nekaj sto pregnala z vodnim topom in solzivcem. Protesti so potekali tudi v Diyarbakirju in prestolnici Ankara. Protestniki so med drugim vzklikali "Z ramo ob rami proti fašizmu", in "Tahir Elçi je nesmrten".

Elçi, eden najglasnejših zagovornikov pravic Kurdov v Turčiji, je bil oktobra aretiran. Obtožen je bil teroristične propagande, saj je v nekem intervjuju dejal, da PKK, ki zahteva večjo avtonomijo turških Kurdov, ni teroristična organizacija, kamor jo ob Turčiji uvrščajo tudi ZDA in Evropska unija. Do sojenja je bil na prostosti, grozilo pa mu je do sedem let zapora.

Po smrti kurdskega aktivista v Turčiji protesti