Islamska država je po svoji veliki ozemeljski ekspanziji poleti 2014 doživela le dva resnejša poraza: Kobane in Tikrit. A vse to je IS znal nadoknaditi drugje v Iraku in zlasti Siriji. Foto: Reuters
Islamska država je po svoji veliki ozemeljski ekspanziji poleti 2014 doživela le dva resnejša poraza: Kobane in Tikrit. A vse to je IS znal nadoknaditi drugje v Iraku in zlasti Siriji. Foto: Reuters

Na začetku smo rekli, da bo zahtevalo svoj čas. Sestavili smo triletni načrt bombardiranja, zdaj pa teče deveti mesec.

Namestnik ameriškega zunanjega ministra Blinken
Kurdski borci YPG
IS skuša z ofenzivo streti žep provladnih sil v mestu Hasaka in okoli njega. Glavno mesto istoimenske province, ki je pred vojno štelo 200 tisoč prebivalcev, je sicer razdeljeno na kurdski in režimski del. Nekatere arabske vasi je SAA že prepustil YPG-ju, da ta nadaljuje boj z IS-jem, medtem ko se skuša ubraniti mesto. Foto: Reuters
Pogreb pripadnikov šiitske milice v Iraku, ki so padli v bojih z IS
Gonilna sila boja proti IS-u v Iraku so šiitske-proiranske milice, ki pri surovosti ne zaostajajo veliko za sunitskimi džihadisti, zaradi česar se krvavi prepad med obema islamskima vejama samo še poglablja. Foto: Reuters

Trditev je v sredo na francoskem radiu France Inter izrekel in jo ponovil namestnik ameriškega državnega sekretarja Antony Blinken. Drugi mož ameriškega State Departmenta je dodal, da IS v Iraku zdaj nadzira 25 odstotkov manj ozemlja kot pred devetimi meseci, prav tako pa je bilo v tem času uničene veliko njegove opreme.

"Končno se bo učinek začel kazati," je še prepričan Blinken, čeprav dogajanje na frontah v Iraku in Siriji govori prav nasprotno zgodbo. "Na začetku smo rekli, da bo zahtevalo svoj čas. Sestavili smo triletni načrt bombardiranja, zdaj pa teče deveti mesec," je še pojasnil dolgoročni pristop k bombardiranju IS-ja Blinken.

Hasaka naslednja velika osvojitev IS-ja?
Na več frontah se Islamska država širi, in ne umika, pred časom je padla strateško pomembna oaza v osrčju sirske puščave Palmira. Zadnje dni IS silovito napada sirske upornike v severnem predelu province Alepo. Hkrati poteka ofenziva na mesto Hasaka, ki je že tri leta razdeljeno na kurdski del pod YPG-jem in režimski del pod Sirsko arabsko armado. IS se je osredotočil na Al Asadove sile, ki so se morale umakniti z južnih obronkov glavnega mesta istoimenske province na severovzhodu Sirije.

V Iraku se je IS močno utrdil v še sveže zavzetem Ramadiju, kjer se sicer pripravlja velika ofenziva iraških sil, kjer imajo glavno besedo šiitske milice, ki s svojim divjanjem še krepijo sunitsko podporo Islamski državi.

Iračani hočejo še več orožja od Zahoda
V ločenem pogovoru za francoski radio je iraški veleposlanik v Franciji Farid Jasin prav tako danes dejal, da so zavezniki seznanjeni s pozivom Bagdada, da za boj proti IS-ju potrebuje več orožja. Kot je pojasnil, so Američani obljubili, da bodo Iraku kmalu poslali rakete, podobno naj bi tudi storila Francija, potekajo pa tudi pogovori o drugih projektih sodelovanja.

Tako Blinken kot iraški veleposlanik sta za francoski radio spregovorila dan po mednarodni konferenci v Parizu, na kateri so predstavniki koalicije proti IS-ju pozvali k podpori Bagdadu, da iz rok IS-ja ponovno zavzame ozemlja, ki jih je IS doslej osvojil. Strategija koalicije proti IS-ju je bila doslej deležna kritik, da se osredotoča samo na zračne napade, in ne tudi na operacije na kopnem.

Boj za čas celotne generacije
V katarskem glavnem mestu Dohi poteka ameriško-islamski svetovni forum, na katerem je predstavnik Washingtona v koaliciji proti IS-ju, general John Allen posvaril, da bi lahko boj proti IS-ju trajal generacijo ali več.

"Poraziti ideologijo IS-ja bo najverjetneje trajalo generacijo ali več. A zmoremo in moramo se spopasti s tem izzivom. V obdobju, ko smo med seboj povezani kot kadar koli v človeški zgodovini, je IS svetovna grožnja," je še dejal izkušeni general Allen. Posvaril je tudi, da je IS nova vrsta grožnje prav zaradi svoje izprijenosti.

Na začetku smo rekli, da bo zahtevalo svoj čas. Sestavili smo triletni načrt bombardiranja, zdaj pa teče deveti mesec.

Namestnik ameriškega zunanjega ministra Blinken