Nigerijska vojska je maja sprožila ofenzivo proti islamskim skrajnežem. Foto: EPA
Nigerijska vojska je maja sprožila ofenzivo proti islamskim skrajnežem. Foto: EPA

Preživeli v napadu so povedali, da so domnevni islamisti prispeli s posodami, polnimi goriva, in zanetili ogenj v šoli. Nekaj učencev je zgorelo, drugi so bili ustreljeni, ko so se skušali rešiti. Številne zdravijo zaradi opeklin.

Gre za enega najhujših napadov na šole od začetka vladne ofenzive maja letos proti pripadnikom skrajne islamske skupine Boko Haram, katere ime se v jeziku hausa prevaja "zahodna izobrazba je grešna".

Napad se je zgodil v kraju Potiskum v zvezni državi Jobe, eni izmed treh zveznih držav, kjer je nigerijski predsednik Goodluck Jonathan razglasil izredne razmere in tja napotil dodatne enote za boj proti islamskim upornikom, ki so destabilizirali sever največje afriške proizvajalke nafte.

Prejšnji mesec so domnevni islamski skrajneži streljali na šolo v mestu Maiduguru in ubili devet učencev. Samo nekaj dni nazaj je bilo v napadu na šolo v mestu Damaturu ubitih sedem ljudi.

Nigerijska vojska zatrjuje, da skuša z ofenzivo znova prevzeti nadzor nad odročnimi severovzhodnimi predeli Nigerije, uničiti oporišča skrajnežev in prijeti osumljence za napade, ki zadnja leta pretresajo ta del države.