Hasan Rohani je načelni dogovor o jedrskem sporazumu označil za zgodovinskega. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Hasan Rohani je načelni dogovor o jedrskem sporazumu označil za zgodovinskega. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Po 12 letih pogovorov o iranskem jedrskem programu so v Lozani dosegli preboj in okvirni sporazum, kako rešiti eno ključnih varnostnih kriz na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Podpisali ne bomo nobenega dogovora, če ne bodo vse sankcije preklicane na isti dan ... Želimo si sporazum, ki bo dober za vse vpletene strani v jedrskih pogajanjih," je dejal Hasan Rohani v televizijskem nagovoru.

Izjava je nekoliko nasprotujoča tisti iz Washingtona, ko je ob podpisu načelnega dogovora 2. aprila letos dejal, da bodo sankcije proti Iranu umikali postopoma. Rohanijeva izjava je tako na neki način udarec prizadevanjem ameriškega predsednika Baracka Obame, da bi bil dogovor sklenjen in bi imela njegova administracija vsaj eno uspešno končano poglavje v zunanji politiki. Končni dogovor o iranskem jedrskem programu se bo iztekel 30. junija.


Tehnične podrobnosti načelnega dogovora:

- Iran bo zmanjšal število centrifug za bogatenje urana: s sedanjih 19 tisoč centrifug na 6.104 centrifug, ki bodo nameščene v nadzorovanih objektih;
- Iran je privolil v zmanjšanje zalog nizkoobogatenega urana: z zdajšnjih 10 ton na samo 300 kilogramov 3,67-odstotno obogatenega urana za 15 let;
- Iran v naslednjih 15 letih ne bo gradil novih objektov za bogatenje urana;
- gospodarske sankcije proti Iranu se bodo umikale postopoma, po izpolnitvi korakov za izpolnjevanje dogovora;
- jedrske sankcije ZDA in EU-ja bodo zamrznjene, ko bo IAEA potrdil izpolnitev ključnih točk Irana;
- če Iran ne bo izpolnjeval obvez, bodo sankcije znova začele veljati.


Legitimna jedrska pravica

Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je ocenil, da okvirni dogovor še ni zagotovilo, da bodo pogajalci končni dogovor dosegli najpozneje 30. junija. Ob tem je ponovil pogoj, ki ga je postavil že večkrat, da bo končni dogovor sprejel le, če bo Iranu zagotavljal "legitimne jedrske pravice" in če bo Zahod nemudoma po uveljavitvi umaknil sankcije.

Iran se je v Lozani zavezal, da bo za dve tretjini zmanjšal kapacitete za bogatenje urana in da bo naslednjih deset let dovolil mednarodne inšpekcije jedrskih objektov.

Postopen umik sankcij
Ključni točki načelnega dogovora o iranskem jedrskem programu sta predvsem zmanjšanje števila centrifug za bogatenja urana in zmanjšanje zalog nizkoobogatenega urana. Iran se je zavezal, da v naslednjih 15 letih ne bo gradil novih objektov za bogatenje urana. Pogajalci na drugi strani mize 5 + 1 (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija) z Iranom pa so obljubili, da bodo države začele postopoma umikati gospodarske sankcije, ki pa bodo povezane s tem, ali bo Iran izpolnil svoj del dogovora.

Bolj ali manj ves obogateni uran bo Iran ali predelal ali poslal v tujino. Dogovor predvideva, da bo Iran bogatil uran samo v Natanzu. Obrat Fordo bo postal raziskovalna ustanova, Arak pa naj bi preuredili na tak način, da v njem ne bo mogoče proizvajati omembe vredne količine plutonija, ki bi se lahko uporabila za jedrsko orožje.