Museveni je s podpisom želel 'dokazati ugandsko neodvisnost pred pritiskom Zahoda'. Foto: EPA
Museveni je s podpisom želel 'dokazati ugandsko neodvisnost pred pritiskom Zahoda'. Foto: EPA

Zakon namreč predvideva dosmrtni zapor za "huda" homoseksualna dejanja, kot so ponavljajoči se homoseksualni spolni odnosi med odraslimi, z mladoletnikom, spolni odnosi, ko je eden od partnerjev okužen z virusom HIV in spolni odnosi z invalidom. Eno izmed določil v zakonu kot kaznivo dejanje opredeljuje tudi primer, da se homoseksualnost ne prijavi policiji, kar je kaznovano z zaporom. Kršilci, ki bodo "grešili" prvič, bodo kaznovani s 14-letno zaporno kaznijo.

Prvič so v zakonu omenjene tudi lezbijke.

Novi zakon sicer ne predvideva več smrtne kazni, ki je bila za nekatera dejanja istospolno usmerjenih, kot je spolni odnos z otrokom ali če je bil obtoženec HIV-pozitiven, ki je bila zapisana v osnutku zakona leta 2010.

Kaj sploh ostane ugandskim gejem?
Omenjeni zakon je že decembra sprejel parlament, s podpisom predsednika pa je dokončno začel veljati. Istospolna usmerjenost je bila že do zdaj v Ugandi prepovedana, a po besedah enega izmed poslancev je bila strožja zakonodaja potrebna, ker homoseksualci z Zahoda grozijo z uničenjem ugandskih družin in že novačijo ugandske otroke v homoseksualno življenje.

Museveni je s to potezo zadovoljil konservativne lokalne voditelje, a hkrati razburil zahodne države, ki Ugandi pošiljajo velike vsote denarne pomoči. Naj spornega zakona ne podpiše, mu je tako večkrat svetoval tudi ameriški predsednik Barack Obama, a Museveni ga ni poslušal. ZDA so sicer največji donator pomoči Ugandi, pomoč zadnja leta znaša okoli 400 milijonov dolarjev na leto.