Po objavi seznama so nekega geja umorili, trdi aktivistka. Foto: EPA
Po objavi seznama so nekega geja umorili, trdi aktivistka. Foto: EPA
Uganda
Obstaja tudi druga stran, stran podpornikov zakona in predsednika Musevenija. Foto: EPA

Časopis Red Pepper je v torek, dan po tem, ko je predsednik Yoweri Museveni podpisal zakon, sprožil pravi lov na čarovnice in v članku z naslovom "Razkriti" objavil imena in fotografije 200 domnevnih homoseksualcev ter jih pospremil z zgodbicami o njihovih dejanjih in kratkimi življenjepisi.

Znana borka za pravice istospolno usmerjenih Jacqueline Kasha je zatrdila, da je bil po objavi homoseksualni par tarča brutalnega napada, pri čemer je en človek umrl.

Izjemno stroge kazni
Ugandski parlament je sporni zakon sprejel sredi decembra, Museveni pa ga je kljub močnemu mednarodnemu nasprotovanju podpisal v ponedeljek. Sprva so celo predvidevali, da bi za homoseksualnost uvedli kar smrtno kazen, a so to potem omilili v dosmrtni zapor. Novi zakon z zaporom grozi tudi tistim, ki ne prijavijo homoseksualcev in ki promovirajo homoseksualnost. Še posebej stroge kazni predvideva za homoseksualce, ki s spolnimi odnosi prenašajo virus HIV. Museveni, predan evangeličanski kristjan, je na začetku tega meseca podpisal tudi zakon, ki prepoveduje pornografijo v državi, ter celo zakonodajo, ki kriminalizira "provokativno" oblačenje, prepoveduje pomanjkljivo oblečenim ustvarjalcem nastop na ugandski televiziji in pozorno spremlja, kaj posamezniki gledajo na spletu.

Museveni je zakon o preganjanju gejev in lezbijk podpisal kljub ostremu nasprotovanju zahodnih držav, predvsem ZDA. Po uveljavitvi zakona je dejal, da gre za mejnik v ugandski zakonodaji. "Predsednik ne bom popustil pritiskom mednarodne skupnosti. Jasno je povedal, da bo vse, kar bo počel, v interesu Ugande, ne pa v interesu tujine," pa je dodal njegov predstavnik Tamale Mirundi.

Geji naj ne bi bili prikrajšani za zdravstveno oskrbo
Ugandski minister za zdravje pa je zagotovil, da bodo homoseksualci deležni enake zdravstvene oskrbe kot vsi drugi. S tem se je odzval na opozorila številnih skupin za človekove pravice, da bi lahko imel novi zakon "katastrofalne posledice" za oskrbo bolnikov z virusom HIV.

Homoseksualci v Ugandi se že več let spopadajo z grozljivimi napadi in nasiljem. Leta 2011 je bil na svojem domu ubit borec za pravice homoseksualcev David Kato, potem ko je nek drug časopis na naslovnici objavil imena in naslove homoseksualcev v državi.