Tadić 17. decembra na obisku Makedonije. Foto: EPA
Tadić 17. decembra na obisku Makedonije. Foto: EPA

Tadića naj bi močno oslabili dve težki bolezni, s katerima naj bi se boril - po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista naj bi bila to celo lupus in multipla skleroza, a uradnih potrditev teh informacij ni.
Septembra je beograjska Vojno-medicinska akademija (VMA) sicer objavila poročilo o predsednikovem zdravju, ki naj bi bilo "dobro". Takrat je Tadić na VMA-ju preživel nekaj dni zaradi infekcije dihalnih organov.
23. decembra lani so Tadiću na levi nogi operirali Ahilovo tetivo, posledica stare športne poškodbe (Tadić je navdušen nad košarko). Nekateri mediji so takrat trdili, da so predsedniku v resnici odstranili tumor. Po tej operaciji je Tadić krajši čas hodil s pomočjo palice.

Srbski predsednik se je zadnje tedne pogosto pojavljal v javnosti na obhodih gradbišč in tovarn, kar povezujejo s kampanjo za parlamentarne volitve, ki bodo v Srbiji potekale poleti. Tisti, ki so ga videli, pravijo, da je bil videti v bolečinah in vidno shujšan, a na novinarska vprašanja o zdravstvenem stanju je odgovoril, da je zdrav, le utrujen od napornega dela.
Na posebni terapiji?
"Vidite ga en dan, teden dni pozneje pa je videti starejši za pet let. Nato ga spet vidite čez dva tedna in je videti bolje, ker je bil očitno na nekem zdravljenju," je za Jutarnji list povedal urednik enega izmed srbskih časnikov. To bi lahko potrdilo govorice, da je predsednik na posebni terapiji, v sklopu katere mu enkrat mesečno menjajo kri.

"Zadnjič sem Borisa Tadića od blizu videla v začetku septembra na UNESCO-vem regionalnem vrhu v bližini Požarevca. Na njem so bile vidne spremembe, a bolj od vsega me je presenetila njegova opazka v pogovoru z novinarji, da se namerava umakniti iz politike," je povedala novinarka nekega beograjskega dnevnika.
Poročilo: Tadić zdrav
Da informacije o Tadićevi bolezni niso popolnoma iz trte izvite, priča tudi poslansko vprašanje Nataše Jovanović iz Srbske radikalne stranke, ki je oktobra prosila za pisni odgovor o predsednikovem zdravstvenem stanju.
Tadić je ugibanja skušal zanikati, ko se je konec novembra po središču Beograda sprehodil v družbi podpredsednika vlade Božidara Đelića in novinarjem zatrdil, da je zdrav, da nima niti gripe in da so zgodbice o njegovi bolezni "del folklore v Srbiji".

Da bi govorice dodatno utišali, je predsednikova služba za odnose z javnostmi zdaj posredovala redno letno poročilo VMA-ja o zdravstvenem stanju Borisa Tadića, v katerem je navedeno, da je bil v letu 2011 predsednik v povsem dobrem, stabilnem splošnem stanju in v zadovoljivi fizični kondiciji.