Castro se je izognil smrtni kazni. Foto: Reuters
Castro se je izognil smrtni kazni. Foto: Reuters

53-letnega Castra iz Clevelanda so aretirali 6. maja, ko je ugrabljeni Amandi Berry uspelo priti do vhodnih vrat hiše in poklicati na pomoč soseda. Leta 2002 je najprej ugrabil takrat 20-letno Michelle Knight, naslednje leto je ugrabil takrat 16-letno Berryjevo in leta 2004 še takrat 14-letno Gino DeJesus. Dekleta je imel zaklenjena v svoji hiši in je z njimi počel, kar mu je padlo na pamet.

Najhujše zlorabe je utrpela Knightova, ki je po rešitvi imela plastično operacijo obraza. Njo je prisilil v splav, sicer pa je imel otroka tudi z Berryjevo, ki ji je dovolil roditi hčerko, danes staro šest let.

Tožilstvo zvezne države Ohio je Castrove odvetnike zasulo z 977 točkami obtožnice, s čimer je bilo tako rekoč zagotovljeno, da ugrabitelj ne bo nikoli več na prostosti.

Vprašanje je bilo le, ali bodo tožilci vztrajali pri obtožbi za umor nerojenega otroka, ker je eno izmed ugrabljenih prisilil v splav s stradanjem in pretepanjem.

Castro razumel, da ne bo nikoli več na prostosti
Dodatnih 1.000 let zapora poleg dosmrtnega zapora brez možnosti pogojnega izpusta je folklora ameriškega pravosodnega sistema, ki je odmevna na naslovnicah, vendar nima drugih praktičnih posledic kot priložnost za napredovanje kariere tožilcev.

Castro je bil danes na sodišču, kjer je povedal, da razume dogovor in se z njim strinja.

Ugrabljene so si po dogovoru oddahnile, saj jim ne bo treba na sojenju podoživljati grozot, ki so jih trpele več let. ZDA so se tako izognile še enemu sodnemu procesu stoletja, ugrabljena dekleta pa lahko začnejo dolgotrajen proces okrevanja.