Drama s talci na egiptovskem letalu se je srečno končala. Foto: Reuters
Drama s talci na egiptovskem letalu se je srečno končala. Foto: Reuters
false
Ciprska vlada je sporočila, da je policija aretirala ugrabitelja. Predtem je letalo družbe EgyptAir zapustilo zadnjih sedem talcev. Foto: Reuters
Sherif Fathy, Šerif Fathi, egiptovski minister za civilno letalstvo
Egiptovski minister za civilno letalstvo Šerif Fathi ni želel izdati identitete napadalca. Foto: EPA
Drama s talci končana brez prelite krvi
Kako je v Egiptu poskrbljeno za varnost?

Ugrabitelj se je predal sam in iz letala prišel z dvignjenimi rokami. Sprehodil se je do dveh policistov, ki sta ga pregledala, nato pa odpeljala. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ciprske vlade Nikos Kristodulides, so vsi potniki in člani posadke na varnem.

S ciprskega zunanjega ministrstva so sporočili, da pri dogodku ni šlo za terorizem. "Ne gre za terorizem. Gre za dejanje posameznika, ki je psihično nestabilen," je povedal Aleksandros Zenon z ministrstva. Po nekaterih navedbah naj bi storilca pri ugrabitvi gnali osebni razlogi.

Letalo je bilo davi na notranjem letu MS 181 iz Aleksandrije v Kairo, ko je kapitan vzpostavil stik s ciprsko kontrolo zračnega prometa in zahteval dovoljenje za izreden pristanek zaradi ugrabitve. Pristanek na Cipru naj bi zahteval ugrabitelj, ki je po vzletu sporočil, da nosi pas z eksplozivom, in zagrozil, da se bo razstrelil.

Kasneje se je izkazalo, da je pas lažen in ugrabitelj ni bil oborožen. Kot je novinarjem povedal ciprski zunanji minister Janis Kasulidis, je moški več ovitkov za mobilne telefone s kabli povezal v nekakšen pas, za katerega je trdil, da je poln razstreliva.

Večino izpustil takoj
Po pristanku je lahko večina potnikov in članov posadke zapustila letalo. Na krovu so ostali pilot, kopilot, stevardesa in varnostnik skupaj s tremi potniki.

Egiptovski premier Šerif Ismail je po aretaciji ugrabitelja dejal, da ta ni imel konkretnih zahtev - v enem trenutku je zahteval sestanek z evropskimi uradniki, v naslednjem pa, da ga prepeljejo na drugo letališče. Zato je premier poudaril, da bodo pristojne oblasti njegove resnične motive za ugrabitev še preiskale.

Ciprski mediji so sicer navajali, da naj bi ugrabitelj Airbusa 320-200 želel stopiti v stik z nekdanjo ženo - sodeč po izjavah očividcev naj bi na pristajalno stezo vrgel pismo v arabščini, dolgo štiri strani, in zahteval, da ga dostavijo njegovi nekdanji ženi, ki živi na Cipru. Zahteval naj bi tudi prevajalca in politični azil, nekateri pa so poročali, da je zahteval izpustitev zapornic v Egiptu.

Po navedbah ciprskih oblasti naj bi šlo za Egipčana Saifa El Dina Mustafo. Britanski mediji so sicer sprva poročali, da gre za profesorja na aleksandrijski univerzi, kar je demantiral Samahan, ko je stopil pred novinarje in jim pojasnil, da je bil zgolj eden izmed potnikov - in ne ugrabitelj.

Letališče v Larnaki so zaradi dogodka zaprli, vse lete pa preusmerili na letališče Pafos na zahodnem delu Cipra. Na Cipru so zaradi incidenta vzpostavili krizni štab.

V medijih so zaokrožile različne informacije o številu potnikov. Sprva se je omenjala številka 81, zdaj pa je EgyptAir potrdil, da je bilo na letalu 55 potnikov, sedem članov posadke in varnostnik letalske družbe. Ciprski mediji poročajo, da naj bi bilo med potniki 30 Egipčanov, osem Američanov, štirje Britanci in štirje Nizozemci, dva Belgijca in en Italijan. Egipt je na Ciper že poslal letalo po izpuščene potnike.

Že osma ugrabitev Egyptaira
Gre sicer že za osmo ugrabitev letala družbe Egyptair od leta 1976. To je tudi že deseto ugrabljeno letalo, ki je pristalo na letališču v Larnaki. Med drugim je tam leta 1981 pristalo ugrabljeno letalo jugoslovanske družbe JAT.

Trije hrvaški državljani, oboroženi s pištolo in nožem, so ugrabili letalo, ki je bilo na poti iz takratnega Titograda oz. današnje Podgorice v Beograd. Ugrabitelji so zahtevali, da letalo pristane v Izraelu. A ta je opozoril, da bo letalo sestrelil, saj z Jugoslavijo takrat ni imel diplomatskih odnosov, zato je letališče pristalo v Larnaki, kjer je med dramo s talci eden izmed potnikov sprožil lažni požarni alarm, med paniko pa je vsem 78 potnikom in sedmim članom posadke uspelo pobegniti in ciprska policija je aretirala ugrabitelje.

Drama s talci končana brez prelite krvi
Kako je v Egiptu poskrbljeno za varnost?