Abu Omar je bil leta 2003 ugrabljen v tajni operaciji Cie, kar je močno zaostrilo odnose med Italijo in ZDA. Foto: EPA
Abu Omar je bil leta 2003 ugrabljen v tajni operaciji Cie, kar je močno zaostrilo odnose med Italijo in ZDA. Foto: EPA

Obsodba je bila razglašena skoraj 11 let po tem, ko so Abuja Omarja agenti ameriške obveščevalne službe Cia nezakonito ugrabili z milanskih ulic in ga izročili Egiptu, kjer so ga mučili in zaprli za štiri leta, čeprav proti njemu ni bila izdana niti obtožnica. Agenti Cie so bili zaradi nezakonite ugrabitve v Italiji sicer obsojeni, a v odsotnosti, saj ZDA niso želele izročiti svojih vohunov.

Abu Omar vztrajno zanika obtožbe
Milanski sodnik je obsojencu prisodil šestletno zaporno kazen. Sojenje je potekalo v odsotnosti, saj je Omar v Egiptu. Kot je dejal njegov italijanski odvetnik Carmelo Scambia, je njegova stranka vedno zanikala obtožbe.

Omarja je Cia v okviru programa "izrednih izročitev" v boju proti terorizmu ugrabila 17. februarja 2003. Radikalnega imama, ki je imel takrat politični azil v Italiji, naj bi odpeljali v ameriško letalsko oporišče v Avianu, nato v Nemčijo in nazadnje v Kairo, kjer so ga do leta 2007 zadrževali brez obtožnice, v tem času pa so ga tudi redno mučili.

Obsojenih kar 23 agentov Cie
Zaradi ugrabitve so v Italiji v odsotnosti obsodili 23 ameriških državljanov in tudi nekdanjega vodjo italijanske vojaške obveščevalne agencije Nicola Pollarija. Primer je zaostril odnose med takratnima vladama Italije in ZDA.

Italijanska policija je sicer nekdanjega imama v eni najvplivnejših mošej v Milanu v času ugrabitve preiskovala zaradi suma terorizma. Po navedbah tožilstva je bil član skupine 14 tujcev, ki so med letoma 2000 in 2003 načrtovali teroristična dejanja v Italiji in tujini.