Vrata bodo do predaje Nemcem na varnem pri norveških policistih. Foto: Reuters
Vrata bodo do predaje Nemcem na varnem pri norveških policistih. Foto: Reuters
Vrata
Vrata so visoka 1,87 metra in tehtajo 108 kilogramov. Foto: Reuters

Vrata so našli norveški policisti v mestu Bergen, potem ko so dobili anonimen namig. Kot so sporočili, so vrata našli na prostem. "Lahko rečemo, da so bila zunaj, vendar pa so dobro ohranjena," je povedala tiskovna predstavnica policije v Bergnu. V sporočilu so zapisali, da bodo vrata nemškim oblastem vrnili takoj, ko bo mogoče. V zvezi s primerom ni bilo nobene aretacije.

Bavarska policija je hitro potrdila najdbo. "Sodeč po sliki, ki so nam jo posredovali, pri policiji verjamemo, da gre za železna vrata, ki so jih ukradli iz Dachaua," so sporočili.

108 kilogramov težka vrata so neznani tatovi iz spominskega centra nekdanjega taborišča v Dachauu ukradli novembra 2014. Črna vrata iz kovanega železa s ciničnim nacističnim napisom so približno dva metra visoka in meter široka. Tedaj so za namige, ki bi lahko pomagali pri iskanju vrat, ponudili 10.000 evrov nagrade.

Olajšanje ob najdbi
Predstavniki bavarskih kulturnih ustanov so odkritje vrat iz Dachaua pozdravili. Direktorica spominskega centra Gabriele Hammermann je dejala, da vrata predstavljajo "visoko simbolen spomin na koncentracijsko taborišče". Potem ko bodo oblasti opravile preiskavo, bodo znova na ogled, vendar še ne vedo, ali na prvotnem mestu ali kot del stalne razstave, je pojasnila.

Vodja bavarske spominske fundacije Karl Freller pa je ob najdbi "originalnega dokaza nacističnega cinizma in zaničevanja ljudi" občutil "olajšanje".

Dachau je bilo eno izmed prvih nacističnih koncentracijskih taborišč in je služilo tudi kot model za številna poznejša koncentracijska taborišča. Med letoma 1933 in 1945 je bilo v taborišču zaprtih več kot 200.000 ljudi iz vse Evrope. Natančno število umrlih še vedno ni znano, zgodovinarji pa ocenjujejo, da naj bi jih bilo okoli 40.000. Okoli 30.000 ujetnikov so ameriški vojaki iz taborišča rešili 29. aprila 1945.