Hčerkica, rojena s carskim rezom, je zdrava. Foto: Youtube
Hčerkica, rojena s carskim rezom, je zdrava. Foto: Youtube
Imena očeta mlada mama ni razkrila. Foto: Youtube

Pripadnici avtohtonega kolumbijskega plemena Wayuu s polotoka La Guajira na severu države so po 39 tednih nosečnosti naredili carski rez, poroča Daily Mail. To je bilo sploh prvič, da je deklica v zvezi s svojo nosečnostjo obiskala zdravnika.

V bolnišnico je prispela v joku, s hudo krvavitvijo in bolečinami zaradi popadkov. Zdravniki so se odločili, da zaradi njene starosti izvedejo tvegano operacijo. Tako mati kot hči, ki je tehtala le 2,3 kilograma, naj bi že okrevali, čeprav mati noče dojiti svoje novorojenke.

Primer je bolj zapleten, kot se zdi na prvi pogled. Čeprav bi kolumbijska policija lahko sprožila sodni postopek proti očetu novorojenke zaradi spolnega odnosa z mladoletnico, pa tamkajšnja ustava zagotavlja Wayuujcem določeno mero avtonomije. Pleme tako lahko ohranja svojo lastno suverenost in določene kulturne običaje, med katerimi naj bi bil eden prav rojevanje izjemno mladih deklet.

Kdo je oče?
Kakor koli že, wayuuška skupnost identiteto očeta ljubosumno varuje, čeprav eden izmed kolumbijskih časnikov ugiba, da gre za 15-letnega fanta, medtem ko spet drugi menijo, da gre za 30-letnika.

Na primer pa se je kritično odzval tudi direktor bolnišnice, kjer je dekle rodilo. "Videli smo že podobne primere wayuujskih deklic. V času, ko bi se morale igrati s punčkami, morajo skrbeti za dojenčka. To je šokantno," je bil ogorčen Efraín Pacheco Casadiego.

Alejandro Samplayo, direktor starševske organizacije Instituto Colombiano Bienestar Familiar, pa poudarja, da gre le za kulturo plemena: "Ker gre za Wayuujko, skušamo spoštovati vse njihove pravice, saj le imajo avtonomni status in svojo lastno sodno oblast."
Najmlajša mati
Kolumbijka pa vseeno ni najmlajša mati. To je (bila) Lina Medina, Perujka, ki je rodila pri petih letih. Porod je bil davnega leta 1939, ko se je zgodil, velika novica, saj takrat še nihče ni slišal, da bi se lahko rojevalo tudi pri tako rosni starosti. Starša sta jo pripeljala v bolnišnico zaradi naraščajočega trebuha, zdravniki pa so sprva pomislili na tumor.

Lina Medina, ki je danes stara 78 let, ni nikdar izdala identitete očeta, in ni jasno, ali to sploh sama ve. Zdravnik, ki je zanjo skrbel, je dejal, da "ni mogla podati točnih odgovorov", ko jo je spraševal, kako je zanosila. Lininega očeta so aretirali zaradi obtožb posilstva in incesta, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.
Lina Medina je s carskim rezom (njena medenica je bila še premajhna) rodila zdravega fantka, ki ga je poimenovala Gerardo. Gerardo je umrl pri 40 letih leta 1979 zaradi bolezni kostnega mozga. Drugega sina je Medina rodila leta 1972, ko ji je bilo 39 let.