Mihail Tolstih je bil eden izmec najbolj znanih obrazov med proruskimi separatisti. Foto: Reuters
Mihail Tolstih je bil eden izmec najbolj znanih obrazov med proruskimi separatisti. Foto: Reuters
Sile samooklicane Ljudske republike Doneck stražijo območje kompleksa v Donecku, kjer je bil Tolstih ubit v svoji pisarni. Foto: Reuters

Uboj se je zgodil le štiri dni zatem, ko je bil Oleg Anaščenko, ki je bil de facto obrambni minister samooklicane Ljudske republike Lugansk (LNR), ubit v avtomobilu s podtaknjeno bombo.

Uporniki za oba napada na njihove vojaške vodje krivijo ukrajinsko varnostno službo, poroča BBC.

Tolstih in Anaščenko sta zadnja v vrsti uporniških poveljnikov, ubitih na vzhodu Ukrajine, kjer so se spopadi začeli po ruski priključitvi Krima leta 2014. Ukrajinci v Kijevu zadnje uboje pripisujejo notranjim spopadom med uporniki. Ukrajinski poslanec in vojaški strokovnjak Dmitro Timčuk meni, da je Tolstih začel ignorirati ukaze, še posebej med stopnjevanjem spopadov v Avdiivki prejšnji teden.

Tolstih je med uspešnim uporniškim prevzemom nadzora nad letališčem v Donecku vodil t. i. somalski bataljon in je bil eden izmed najbolj znanih obrazov med separatisti poleg Arsenija Pavlova - Motorole, ki je bil ubit v še eni nepojasnjeni eksploziji v dvigalu v stanovanjskem bloku v Donecku oktobra lani. Pavlov, ruski vojaški veteran, je bil visoko na ukrajinskem seznamu najbolj iskanih oseb, potem ko je novinarjem povedal, da je ubil 15 ukrajinskih zapornikov.

Vrsta nepojasnjenih smrti
Ubojev separatističnih voditeljev je bilo v zadnjih dveh letih kar nekaj, pri čemer so napadalci le redko prijeti. Januarja 2015 je bil skupaj s telesnimi stražarji ustreljen Oleksandr Bednov, vodja enote za hitro posredovanje v Lugansku, maja 2015 je bil iz zasede skupaj s svojim spremstvom ubit Oleksij Možovi.

Avgusta lani je vodja LPR-ja Igor Plotnickij preživel napad na njegovo vozilo, so pa le nekaj dni pozneje v Rusiji umrli njegovi starši, domnevno zaradi zastrupitve z gobami. Septembra lani se je nekdanji svetovalec Plotnickega obesil v priporu, januarja letos, le nekaj tednov zatem, ko je obtožil Plotnickega nezakonitega prevzema oblasti, pa je v Moskvi nenadno umrl nekdanji vodja LPR-ja Valerij Bolotov.

Na vzhodu Ukrajine so se sicer v zadnjih dneh razplamteli najhujši spopadi po letu 2015 - v tednu dni je bilo ubitih najmanj 35 ljudi, pri čemer tako proruski separatisti kot ukrajinske sile za eskalacijo krivita drugo stran, mednarodna skupnost pa obe strani poziva k umiritvi napetosti.