Ukrajina je ruskima letalskima družbama Aeroflot in Transaero po 25. oktobru prepovedala prelet zračnega prostora. Foto: EPA
Ukrajina je ruskima letalskima družbama Aeroflot in Transaero po 25. oktobru prepovedala prelet zračnega prostora. Foto: EPA
false
V Ukrajini je v četrtek potekal največji sejem orožja in varnosti v državi, kjer predstavijo novosti v orožarski industriji. Foto: Reuters

Ukrajina bo po 25. oktobru prepovedala prelet zračnega prostora ruskim letalskim družbam, med njimi Aeroflotu in Transaeru. "Ruska letala z rusko trobojnico nimajo česa iskati na ukrajinskih letališčih," je po poročanju portala rt.com dejal ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Ob tem je dodal, da bo prepoved veljala tudi za vsa tranzitna letala, "ki bodo prevažala vojaški tovor, vojaško opremo ali vojake".

Največji ruski letalski družbi Aeroflot in Transaero prav tako ne bosta smeli leteti v Ukrajino. Na seznamu je trenutno 90 letalskih družb, med njimi večina ruskih. Ruski minister za promet je po poročanju agencije Reuters že sporočil, da bo Rusija ob morebitni dejanski izvedbi groženj Kijeva sprejela ustrezne protiukrepe.

Prepoved ruske računalniške opreme in programov
Poleg prepovedi vojaških letalskih preletov je Ukrajina po poročanju portala rt.com prav tako prepovedala uvoz ruske računalniške opreme, še posebej protivirusnih programov ruskega podjetja Kaspersky Lab, Jacenjuk pa je izdal takojšno odstranitev vseh računalniških programov omenjenega podjetja iz vladnih računalnikov.

Ukrajina je prejšnji teden proti Rusiji uvedla nov sveženj sankcij, ki bodo prizadele delovanje 28 ruskih bank, državnih televizijskih postaj in drugih podjetij, in okoli 900 posameznikom, ki po mnenju Kijeva predstavljajo nacionalno nevarnost. Sankcije so že začele veljati.

Ukrajina obtožuje Rusijo, da oborožuje proruske upornike na vzhodu države, kar Moskva ves čas zanika. Od začetka konflikta aprila 2014 do danes je bilo ubitih najmanj 8.000 ljudi.

Upornika zahtevajo odhod ZN-a
Proruski voditelji v Donecku in Lugansku so zaradi kršitev zakonodaje prepovedali delovanje desetih od enajstih nevladnih organizacij, med katerimi so tudi Zdravniki brez meja. Te so uporniki v Lugansku obtožili, da "nezakonito shranjujejo psihotropna zdravila", ki nimajo ustrezne registracije ne v Rusiji ne v Ukrajini. Organizacija Zdravniki brez meja obtožbe ostro zavrača.

Podsekretar Združenih narodov (ZN) za humanitarna vprašanja Stephen O'Brien je sporočil, da morajo območje predstavniki agencij ZN-a zapustiti do petka, torej danes, druge nevladne organizacije pa do sobote. O'Brien je zaradi zahteve izrazil zaskrbljenost in upornike v regijah Lugansk in Doneck pozval, naj zagotovijo takojšnje nadaljevanje dejavnosti ZN-a in mednarodnih nevladnih organizacij.

O'Brien je sporočil, da niso dostavili okoli 16.000 ton humanitarne pomoči in da v tamkajšnjih bolnišnicah zaradi pomanjkanja anestetikov ne morejo izvajati operacij. V posrednem pozivu Rusiji je O'Brien pozval, da vsi, ki imajo vpliv na oblasti v regiji, ta vpliv uporabijo in tako nemudoma zagotovijo nadaljevanje izvajanja humanitarne pomoči ZN-a in mednarodnih nevladnih organizacij.