Mesto Černivci in njegova univerza veljata ob Lvovu za središče proevropskega ukrajinskega nacionalizma. Foto: EPA
Mesto Černivci in njegova univerza veljata ob Lvovu za središče proevropskega ukrajinskega nacionalizma. Foto: EPA

Incident se je zgodil v četrtek dopoldne, ko je 62-letni moški vkorakal v laboratorij, kjer je poučeval njegov sosed, s katerim je že dolgo v zemljiškem sporu. Med prepirom, ki so mu bili priča tudi študentje medicine, je eksplodirala ročna bomba, ki je na mestu ubila vsiljivca in ranila učitelja ter enega študenta, pri čemer pa ranjenca nista dobila smrtno nevarnih ran.

Zemljiški spor pripeljal do tragedije
"Po prvih informacijah je bila mrtva oseba v sporu z uslužbencem univerze zaradi kosa zemlje," so zapisali v tožilstvu mesta, ki leži blizu meje z Romunijo. Černivci so glavno mesto pokrajine Bukovina, ki je bila med letoma 1775 in 1918 del habsburške monarhije (od leta 1867 v sklopu avstrijske polovice države), med obema svetovnima vojnama pa je bila del Romunije. Mesto je vseskozi veljalo za enega izmed kulturnih središč ukrajinskega naroda.

Pred Eurom bomba ranila 30 ljudi
Bombni napadi v Ukrajini so redki, zadnji pa se je zgodil lanskega aprila, ko se je nekaj tednov pred začetkom nogometnega EP-ja zgodil bombni napad na trolejbuse v Dnipropetrovskem. V napadu je bilo ranjenih 30 ljudi, storilce pa so izsledili in jim zdaj sodijo zaradi terorizma in izsiljevanja države, saj so v zameno za ustavitev napadov zahtevali odkupnino.