Na cesti v Slavjansk, kjer so proruski separatisti zasedli vladne ustanove, stoji 20 tankov in oklepnih vozil ter sedem avtobusov z okoli 100 pripadniki posebnih enot. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na cesti v Slavjansk, kjer so proruski separatisti zasedli vladne ustanove, stoji 20 tankov in oklepnih vozil ter sedem avtobusov z okoli 100 pripadniki posebnih enot. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Slavjansk
Proruski protestniki skušajo prebiti barikade pred sedežem policije v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Slavjansk
V kraju Slavjansk v regiji Doneck na vladnem poslopju vihrata ruska in regionalna zastava. V ospredju je Leninov kip. Proruski aktivisti so v ponedeljek pozvali ruskega predsednika Putina, naj jim pomaga v boju proti ukrajinskim vladnim silam. Foto: Reuters
Krim
Bo šel tudi vzhodni del Ukrajine po poti Krimskega polotoka in izvedel referendum o priključitvi Rusiji? Foto: Reuters
Operacija ukrajinske vojske proti upornikom

Potem ko so proruski separatisti, ki so zasedli ukrajinske vladne stavbe in zahtevajo tesnejše stike z Rusijo, sporočili, da se ne nameravajo vdati, je začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov sporočil, da je Ukrajina sprožila "protiteroristično" operacijo proti proruskim separatistom na vzhodu države.

Na cesti v Slavjansk, kjer so proruski separatisti zasedli vladne ustanove, stoji 20 tankov in oklepnih vozil ter sedem avtobusov z okoli 100 pripadniki posebnih enot. Konvoj je v kraju Izjum, približno 40 kilometrov severno od Slavjanska. Tam so postavili nadzorno točko, kjer pregledujejo vsa vozila na poti v Slavjansk.

Turčinov je sicer zatrdil, da bodo akcijo izvedli na "odgovoren in primeren" način. "Cilj je, da zaščitimo ukrajinske državljane, ustavimo terorizem, zločine in poskuse tistih, ki želijo razkosati državo." Nasprotno pa je ukrajinski general Valerij Krutov, ki vodi ofenzivo, separatistom zagrozil: "Treba jih je opozoriti: če ne bodo položili orožja, bodo uničeni."

Žrtve na letališču Kramatorsk
Z vojaškega letališča v Kramatorsku na območju Donecka so poročali o eksplozijah. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij naj bi bili v spopadih štirje mrtvi in dva ranjena.

Območje preletavajo trije helikopterji, blizu oporišča pa se je zbrala množica ljudi, nekateri med njimi so oblečeni v uniforme. Turčinov je sporočil, da so ukrajinski vojaki zavzeli vojaško letališče, ki leži med mestoma Kramatorsk in Slavjansk. Priče trdijo, da so na letališče prispele okrepitve ukrajinskih sil.

Obama Putinu: Naj odložijo orožje
Barack Obama je v "odkritem in neposrednem" pogovoru Vladimirju Putinu dejal, da je "resno zaskrbljen" zaradi ruske podpore oboroženih separatistov, in ga pozval, naj jih prepriča, da odložijo orožje.

To je bil prvi telefonski pogovor med predsednikoma ZDA in Rusije v dveh tednih, potekal je na pobudo Kremlja. A politika pri pogledu na Ukrajino ostajata trdno vsak na svoji strani.

Obama svari pred novimi ukrepi
Obama je sogovornika opozoril, da ruske poteze na vzhodu Ukrajine niso koristne za diplomatsko rešitev krize, in ga znova posvaril, da bo Moskva deležna novih ukrepov zaradi svojih dejanj. "Predsednik ZDA je dejal, da je diplomatska pot odprta in da jo ZDA spodbujajo, a dejanja Rusije gredo v popolnoma drugačno smer," so sporočili iz Bele hiše. Obama je dodal, da je Kijev storil "pomembne korake", ko je podelil več moči lokalnim oblastem. "A Rusija je še naprej vpletena v izzivalne poteze na vzhodu Ukrajine. Že sama navzočnost njihove vojske, poleg vsega drugega, kar so že storili v Ukrajini, ustvarja grožnjo za nadaljnjo destabilizacijo države. A zagotavljam vam, da ruske provokacije ne bodo ostale nekaznovane," je dodal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Obama je tudi pohvalil "izjemno zadržanost" Ukrajine zaradi dejanj v državi, ki so, kot ugotavljajo v Washingtonu, jasno vmešavanje Rusije v zadeve svoje sosede.

Sporočilo iz Kremlja je bilo krajše. "Predsednik Putin je poklical predsednika Obamo, da bi ga pozval k uporabi vseh možnosti, ki jih imajo ZDA, da preprečijo uporabo sile in prelivanje krvi. Ruski predsednik je v odgovoru na zaskrbljenost, ki jo je izrazil ameriški predsednik o tako imenovanem ruskem vmešavanju v jugovzhodno Ukrajino, pripomnil, da takšne špekulacije temeljijo na neutemeljenih informacijah."

Vsak milijardo Kijevu
Washington in Bruselj sta skupaj napovedala, da bosta uvedla nove sankcije proti Rusiji zaradi njenih dejanj v Ukrajini. Zunanji ministri Evropske unije so v ponedeljek že razširili seznam sankcioniranih ljudi, zoper katere so uvedli ukrepe zaradi razmer v Ukrajini, in potrdili finančne ukrepe v podporo Ukrajini. Državi so odobrili milijardo evrov pomoči, prav takšno vsoto so Ukrajini namenili tudi v ZDA.

Ukrajini bo namenjen tudi današnji sestanek obrambnih ministrov v Luksemburgu z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom. Rasmussen je že v nedeljo izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi zaostrovanja napetosti na vzhodu Ukrajine, pri katerem gre po njegovih besedah za usklajeno kampanjo nasilja proruskih separatistov, ki želijo destabilizirati suvereno državo Ukrajino. Opozoril je tudi, da bo vsako nadaljnje vojaško vpletanje le še bolj osamilo Rusijo.

V ponedeljek so nato zunanji ministri EU-ja v Luksemburgu ostro obsodili dejanja oboroženih posameznikov na vzhodu Ukrajine in se zaradi stopnjevanja napetosti odločili za drugo razširitev kroga sankcij proti Rusiji, tj. dopolnitev seznama oseb, kaznovanih s prepovedjo potovanja v Unijo in z zamrznitvijo premoženja.

Na vzhodu še vedno vre
Proruski aktivisti so ponoči napadli še eno vladno poslopje na vzhodu Ukrajine, v mestu Gorlivka blizu Donecka. S tem so prezrli nedeljski ultimat oblasti v Kijevu, naj zapustijo zasedena vladna poslopja in odložijo orožje. Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je v ponedeljek ukazal obsežno protiteroristično operacijo za povrnitev nadzora nad zavzetimi vladnimi poslopji na vzhodu Ukrajine. Podobno akcijo so posebne ukrajinske enote izvedle tudi v nedeljo, v njej je bilo na obeh straneh ubitih več ljudi.

Operacija ukrajinske vojske proti upornikom