Skorajšnjega konca protivladnih protestov v Ukrajini ni videti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Skorajšnjega konca protivladnih protestov v Ukrajini ni videti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Eden izmed vodij ukrajinske opozicije Vitalij Kličko.
Varnostne konferene v Münchnu se je udeležil tudi eden izmed vodij ukrajinske opozicije Vitalij Kličko. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Münchenska konferenca
Enega najpomembnejših mednarodnih srečanj na temo varnosti v svetu se udeležujeta tudi slovenska premierka Alenka Bratušek in minister za obrambo Roman Jakič. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Münchenska konferenca
Tridnevne varnostne konference v Münchnu, ki bo potekala do nedelje, se udeležuje okoli 20 voditeljev držav in vlad, 50 zunanjih in obrambnih ministrov, deset voditeljev različnih mednarodnih organizacij in teles ter najvišji vojaški predstavniki. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na varnostni konferenci V Münchnu vre

"Prihodnost Ukrajine je v Evropski uniji," je dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in dodal, da je ponudba glede pridružitvenega sporazuma, ki ga je EU ponudil Kijevu, še vedno na mizi.

Ravno odpoved podpisa pridružitvenega sporazuma, za kar naj bi bil kriv pritisk Rusije, je v Ukrajini sprožila množične proteste, ki so se delno sprevrgli tudi v nasilje.

ZDA izrazile podporo ukrajinskemu ljudstvu
Na konferenci je ameriški državni sekretar John Kerry izrazil podporo ZDA in Evropske unije ukrajinskemu ljudstvu. "Nikjer ni boj za demokracijo in evropsko prihodnost danes pomembnejši kot v Ukrajini," je v govoru pred političnimi voditelji in diplomati poudaril Kerry in dodal, da ZDA in EU stojijo ukrajinskemu ljudstvu v tem boju ob strani.

Ravno zato je ruski zunanji minister Sergej Lavrov na EU naslovil vprašanje, zakaj brani nasilne proteste in napade na policijo v Ukrajini ter kaj ima to opraviti z demokracijo? Prepričan je, da EU podobnih dejanj ne bi dopuščala v svojih državah.

Opozicija poziva Zahod
Eden izmed ukrajinskih opozicijskih voditeljev Arsenij Jacenjuk je ob robu konference pozval k posredovanju tudi Zahod, pri čemer je ponudbo Združenih narodov o posredovanju med ukrajinsko vlado in opozicijo za zdaj zavrnil.

Krizi v Ukrajini se, čeprav je predsednik Viktor Janukovič ugodil nekaterim zahtevam protestnikov, nadaljuje. V začetku tedna je odstopil premier, parlament pa je razveljavil sporno zakonodajo, uperjeno proti protestnikom.

Pod drobnogledom obveščevalne službe
Tridnevne varnostne konference v Münchnu, ki bo potekala do nedelje, se udeležuje okoli 20 voditeljev držav in vlad, 50 zunanjih in obrambnih ministrov, deset voditeljev različnih mednarodnih organizacij in teles ter najvišji vojaški predstavniki. Konference se udeležujeta tudi slovenska premierka Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič.

V okviru drugega dne konference so načrtovane razprave na temo Evrope in sveta, globalnih sil in regionalne stabilnosti, energetske in podnebne varnosti, zapletenosti kritičnih žarišč ter prihodnosti obveščevalnih služb.

Mirovni pogovori med Izraelci in Palestinci
Med vidnejšimi govorci bodo generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen ter ameriški, ruski in francoski zunanji ministri, John Kerry, Sergej Lavrov in Laurent Fabius.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je napovedala, da bo ob robu vodila srečanje bližnjevzhodne četverice, na katerem bodo Ban, Kerry, Lavrov in odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blair govorili o možnostih za napredek mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci.

Slovenija in Gruzija bi krepili povezave
Sicer pa se je ob robu 50. münchenske varnostne konference premierka Alenka Bratušek z gruzijskim in črnogorskim premierjem, Iraklijem Garibašvilijem in Milom Đukanovićem, ločeno pogovarjala o gospodarskem sodelovanju in približevanju držav Natu in EU-ju.

Bratuškova je z gruzijskim kolegom govorila predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, pri čemer je izrazila željo po čimprejšnjem podpisu sporazuma o gospodarskem sodelovanju, ki predstavlja okvir za poglobitev tega sodelovanja.

Glede prizadevanj Gruzije za približevanje Natu je premierka Garibašviliju zagotovila tudi v prihodnje dejavno podporo Slovenije politiki odprtih vrat Severnoatlantskega zavezništva.

Podpora Zahodnemu Balkanu pri približevanju EU-ju
Bratuškova je tudi s črnogorskim kolegom govorila predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja, saj obstaja veliko zanimanje slovenskih podjetij za vlaganja v Črno goro kot tudi o črnogorskih prizadevanjih za članstvo v EU-ju in Natu. Alenka Bratušek je Đukanovići zagotovila, da bo Slovenija tudi v prihodnosti podpirala države Zahodnega Balkana na njihovi poti v omenjeni povezavi.

Prvi dan v znamenju neuspešnih pogajanj Sirije
Sicer pa je bil prvi dan konference v ospredju Sirija. Po brez večjega preboja končanem prvem krogu sirskih mirovnih pogajanj v Ženevi so navzoče v Münchnu nagovorili posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo, Lahdar Brahimi ter glavna pogajalca opozicije in režima.

V petkovi razpravi sta se na temo bližnjevzhodnega mirovnega procesa srečala tudi izraelska pravosodna ministrica Cipi Livni in vodja palestinskih pogajalcev Saeb Erekat.

Na varnostni konferenci V Münchnu vre