Rezidenca padlega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki je sprožila toliko ogorčenja med prebivalci - zdaj so odkrili, da elita, ki ga je nasledila, ni nič boljša. Foto: Reuters
Rezidenca padlega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki je sprožila toliko ogorčenja med prebivalci - zdaj so odkrili, da elita, ki ga je nasledila, ni nič boljša. Foto: Reuters
Elektronski sistem prijave premoženja vladnih predstavnikov je bila ena od zahtev, ki jo je Ukrajini naložil EU. Foto: Reuters
Povprečna plača v Ukrajini je 200 dolarjev. Foto: Reuters
Veselje protestnikov leta 2014 ob strmoglavljenju Janukoviča (na fotografiji je njegova vila). Foto: Reuters
Petro Porošenko, ki je Janukoviča nasledil, je sam 720 milijonov dolarjev težek tajkun. Foto: Reuters
Ukrajinci ne zaupajo bankam, zato imajo gotovino najraje kar pod žimnico. Foto: Reuters
Janukovič je imel med drugim v lasti repliko španske galeje. Foto: Reuters

ni prav nič boljša od svoje predhodnice.

Vsi vladni predstavniki so morali po novi zakonodaji do nedelje zvečer vložiti prijave svojega imetja in nepremičnin, na spletu javno objavljen popis pa razkriva razkošje, o katerem lahko povprečen Ukrajinec samo sanja - luksuzne ure, pregrešno dragi vozni parki, Fabergéjeva jajca, večje zbirke orožja ... Neki politik je celo prijavil, da ima v lasti čisto zasebno cerkev, drugi pa je ob popisu navedel tudi vozovnico za vesoljski polet.

Ihor Hriniv, vodja stranke predsednika Petra Porošenka, ima zbirko srednjeveških verskih ikon iz 14. stoletja in več del ukrajinskih impresionistov, poslanec Ihor Mosijčuk pa je prijavil celo vrsto antičnega orožja, vključno s turškim handžarjem iz 16. stoletja, angleško sabljo in nacističnim SS-ovskim bodalom.

Kot poroča Guardian, je bil daleč največji šok za Ukrajince razkritje, koliko gotovine dajejo na stran ukrajinski politiki. Tako je premier Volodimir Grojsman prijavil 1,2 milijona dolarjev in 460.000 evrov v gotovini, ob tem pa še zbirko luksuznih ročnih ur. Mnogi drugi so prijavili za več 100.000 dolarjev gotovine, 24 članov vladnega kabineta pa ima skupaj skoraj 7 milijonov, samo v gotovini. "Vsi so osupli, da obstaja v naši državi toliko gotovine," pravi Kristina Berdinskih, preiskovalna novinarka, avtorica številnih člankov o korupciji med elito.

Nezaupanje v banke
"Ko gospodarski minister pravi, da je na nekaterih področjih okoli 60 odstotkov gospodarstva sivega, to pojasnjujejo kupi gotovine po domovih državnih uslužbencev in zakonodajalcev. To je odsev stanja naše družbe," za Reuters razmišlja Taras Kačka, namestnik izvršnega direktorja v mednarodni fundaciji Georgea Sorosa.

Pravosodni minister Pavlo Petrenko, ki je prijavil milijon dolarjev na bančnem računu in še pol milijona v gotovini, pravi, da odločitev vladnih predstavnikov, da držijo denar v gotovini, kaže na nezaupanje v banke, s čimer se lahko poistoveti velik del Ukrajincev. "Seveda se državam EU-ja zdi necivilizirano, da imajo ljudje denar v gotovini. A to je povezano z dejstvom, da bi bil bančni sistem lahko boljši. To je težava za mnogo Ukrajincev, ki so izgubili svoje prihranke v bankah," pojasnjuje.

Vino za 10.000 dolarjev
Mihail Dobkin, opozicijski poslanec, je prijavil 1.780 steklenic vina in prvi izvod Ane Karenine, vreden najmanj 5.500 dolarjev, medtem ko je Roman Nasirov, vodja ukrajinske davčne službe, navedel, da imata s soprogo v lasti švicarske ure, diamante, servis iz porcelana, kristalne kozarce, krznene plašče in dobra dva milijona dolarjev v gotovini. "Nismo pričakovali, da bo to tako široko razmahnjen pojav med državnimi predstavniki. Ne predstavljam si, da kak evropski politik vloži denar v vinsko zbirko, v kateri stane ena steklenica več kot 10.000 dolarjev," je zgrožen Vitalij Šabunin, vodja nevladnega protikorupcijskega centra.

Strokovnjaki še poudarjajo, da ko ima vodja državne banke svoje prihranke v dolarjih, to pri državljanih ravno ne vzbuja zaupanja v grivno (ukrajinska denarna enota). "Druga stvar, ki je osupljiva, je eksces tega imetja. Tudi če je nekdo premožen, ni jasno, zakaj bi državni predstavnik potreboval deset luksuznih ur, 30 zemljišč ali lastno kapelo," razmišlja Berdinskihova.

Ena ključnih zahtev majdanske revolucije leta 2014 je bila, da se naredi konec široko razmahnjeni korupciji, ki je hromila državo. Ko so protestniki vdrli v Janukovičevo vilo, so v njej našli pozlačene palice za golf, lastni živalski vrt in repliko španske galeje, zasidrane na umetnem jezeru. Aktualni predsednik Petro Porošenko je sicer 720 milijonov dolarjev težek tajkun, a je vseeno obljubil novo, transparentnejšo politiko. Kritiki pravijo, da so vsa prizadevanja za reforme zastala, vlada pa je kljub impresivni retoriki storila le malo, da bi preoblikovala temeljno naravo ukrajinske poslovne in politične slike.

Ena od zahtev EU-ja
Vzpostavitev elektronskega sistema prijavljanja premoženja je bila ena od vrste zahtev EU-ja kot predpogoj za liberalizacijo vizumskega sistema za Ukrajince. "Ukrajina je naredila ključen korak pri izkoreninjanju korupcije ter zagotavljanju čiste in učinkovite javne administracije. E-prijave so absolutno nujno potrebne in vsa Evropa bi morala to pozdraviti," je dejal ob uvajanju sistema Anders Fogh Rasmussen, nekdanji generalni sekretar Nata, zdaj pa Porošenkov svetovalec. Sam Porošenko je popis označil za "resnično zgodovinski trenutek odprtosti in transparentnosti".

Precej manj navdušenja nad razkritji je bilo zaznati med samimi državljani in mediji. Eden od kolumnistov je tako ukrajinske vladne predstavnike označil kar za "moralne izrodke".

V družbi, v kateri povprečna mesečna plača znaša 200 dolarjev, razsipen življenjski slog nekaterih, ki ga je obelodanil popis, samo še poudarja ogromen prepad med elito in navadnimi Ukrajinci. Še dodatno so podatki razbesneli prebivalce zato, ker imajo mizerne plače tudi vojaki, ki na vzhodu države v spopadih s proruskimi separatisti vsakodnevno tvegajo svoja življenja za državo.

Kot še navaja Guardian, bo ključni indikator, če e-prijave služijo svojemu namenu v boju proti korupciji, kaj bodo oblasti z danimi podatki. "Neverjetno je, koliko podatkov imamo - kot novinarka si tega prej v sanjah nisem mogla želeti. Nekateri poslanci so objavili imena podjetij v davčnih oazah, s katerimi so povezani, in zanimivo bo, ali bo protikorupcijska komisija prijavam dejansko sledila s pravimi vprašanji. Poleg tega so nekateri poslanci v prijavah zatrdili, da nimajo ničesar, ne bančnih računov ne gotovine, in da živijo samo na svoji uradni plači. In vsi vemo, da to ni res. Bodo preverili tudi njih?" se sprašuje Berdinskihova.