Zaradi zavrnitve sporazuma z EU-jem so februarja odstavili predsednika Janukoviča. Foto: EPA
Zaradi zavrnitve sporazuma z EU-jem so februarja odstavili predsednika Janukoviča. Foto: EPA
Ukrajina
Proruski uporniki zahtevajo, da se vzhod Ukrajine priključi Rusiji. Foto: Reuters

"To, kar smo čakali tako dolgo, se bo zgodilo prihodnji teden," je dejal Porošenko po predstavitvi novega zunanjega ministra Pavla Klimkina, ki bo prihodnji teden odpotoval v Bruselj, kjer bo predstavil mirovni načrt za končanje vse bolj krvavega konflikta na nemirnem vzhodu Ukrajine.

"Naše prednostne naloge so jasne - mirovni načrt in pridružitveni sporazum z EU-jem," je povedal Klimkin, ki je na položaju zunanjega ministra zamenjal Andreja Dešicjo. Ta je moral oditi, potem ko se je prejšnji konec tedna zapletel v diplomatski spor z Rusijo, saj je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za "kretena".

Kijev bi moral pridružitveni sporazum z EU-jem podpisati lani novembra, a je nekdanji predsednik Viktor Janukovič podpis zavrnil in se odločil za tesnejše sodelovanje z Rusijo, kar je vodilo do množičnih protivladnih protestov, ki so privedli do spremembe oblasti in izbruha krize na pretežno rusko govorečem vzhodu države.

Janukoviča je na majskih predsedniških volitvah nasledil Porošenko, ki se je zavezal k enotnosti Ukrajine in ta teden upornikom ponudil enostransko prekinitev ognja v zameno za razorožitev, a so jo zavrnili. Vseeno je bilo omejeno premirje sklenjeno v Lugansku, kjer so vladni vojaki in uporniki izmenjali trupla padlih v spopadih.

Uporniki skušajo prebiti obroč
V okolici mesta Krasni Liman na vzhodu Ukrajine so v četrtek izbruhnili srditi spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki, ki si prizadevajo prebiti obroč okoli območja pod njihovim nadzorom.

"Teroristom smo ponoči dali ultimat za razorožitev, a so ga zavrnili," je povedal tiskovni predstavnik vladnih sil Vladislav Seleznjov. Uporniški poveljnilk Igor Girkin je prek svoje strani na Facebooku sporočil, da se njegovi borci bojujejo proti tankom in zračnim silam.

Rusija krepi sile ob meji
Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je zatrdil, da Moskva ponovno kopiči svoje vojaške sile ob meji z Ukrajino, in to potezo označil za "obžalovanja vreden korak nazaj", saj se po njegovih besedah zdi, da Rusija pušča odprta vrata nadaljnjemu posredovanju v Ukrajini.

Ob morebitnem nadaljnjem prodiranju Rusije v Ukrajino zato Rasmussen od Zahoda pričakuje ostrejše gospodarske sankcije, čeprav dodaja, da bodo rusko krepitev sil šteli kot "pozitiven korak", če gre za nadzor meje in poskus prekinitve prehajanja orožja in opreme na ukrajinsko ozemlje.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je vojaško krepitev ob ukrajinski meji označil kot varnostni ukrep, ker spopadi v Ukrajini ne pojenjajo. Predsednik odbora ruske dume za obrambo Vladimir Komojedov je zatrdil, da ni načrtov za posredovanje v Ukrajini.