Sakašvili je leta 2015 prejel ukrajinsko državljanstvo, a so mu ga letos odvzeli. Ker se je moral takrat odreči gruzijskemu državljanstvu, je zdaj brez državljanstva. Foto: Reuters
Sakašvili je leta 2015 prejel ukrajinsko državljanstvo, a so mu ga letos odvzeli. Ker se je moral takrat odreči gruzijskemu državljanstvu, je zdaj brez državljanstva. Foto: Reuters

Aretacijo Sakašvilija, nekajletnega ukrajinskega državljana in nekdanjega guvernerja ukrajinske Odese, v središču Kijeva je na družbenem omrežju Facebook potrdil ukrajinski generalni državni tožilec Jurij Lucenko. Aretacijo so potrdili tudi sodelavci 49-letnega politika, ki so ga prepeljali v pripor. Po poročanju srbske tiskovne agencija Tanjug je Sakašvilijev odvetnik sporočil, da je Sakašvil v priporu začel gladovno stavkati. Pred priporom se je medtem zbralo okoli 100 njegovih podpornikov, ki protestirajo proti aretaciji.

Po poročanju medijev so oblasti izdale zaporni nalog za Sakašvilija, ki je v torek po osvoboditvi iz rok policije z več tisoč podporniki pred predsedniškim uradom zahteval odstop ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Takrat so mu oblasti postavile 24-urni rok za predajo.

Tožilstvo Sakašvilija obtožuje sodelovanja v kriminalni združbi. Obtožen je, da je skupaj s sodelavci prejel 500.000 ameriških dolarjev (420.000 evrov) za financiranje protestov proti prozahodni ukrajinski vladi. Denar naj bi prejeli od nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki naj bi iz Rusije načrtoval maščevanje po izgubi položaja leta 2014 po množičnih protestih. V primeru obsodbe Sakašviliju grozi do pet let zapora.

Od podpornika ukrajinske vlade do njenega nasprotnika
Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu preobrazil v njenega nasprotnika, je septembra z množico podpornikov na silo vstopil iz Poljske v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Porošenko mu je pred tem odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015, ko je bil imenovan za guvernerja ukrajinske Odese. Leto in pol pozneje je odstopil in pri tem Porošenka obtoževal korupcije. Po vrnitvi v Ukrajino je 17. oktobra zbral več tisoč protestnikov, ki so na ulicah Kijeva od vlade zahtevali okrepljeno delovanje proti korupciji.

Nad Sakašvilijem visi tudi zahteva gruzijskih oblasti za izročitev zaradi očitane zlorabe položaja. Potem ko je prejel ukrajinsko državljanstvo, so mu gruzijskega odvzeli, tako da je trenutno brez državljanstva.