Slabotna Timošenkova je nagovorila protestnike. Foto: EPA
Slabotna Timošenkova je nagovorila protestnike. Foto: EPA
Kijev
Ukrajinski parlament je pod novim vodstvom ugodil zahtevam protestnikov po odstavitvi Janukoviča in takojšnjem razpisu predčasnih volitev. Foto: EPA
Protesti v Ukrajini
Parlament je glasoval za izpustitev Timošenkove. Foto: Reuters
Kijev
Protivladni protestniki so prevzeli nadzor nad Kijevom. Foto: Reuters
Ukrajinski parlament
Ukrajinski poslanci so z navdušenjem pozdravili glasovanje o odstavitvi Janukoviča. Foto: EPA
Rezidenca Janukoviča
Ukrajinci so se sprehodili po predsednikovi rezidenci, potem ko je Janukovič pobegnil iz Kijeva. Foto: EPA
Ukrajinci odstavili Janukoviča

Timošenkova je na prostost odkorakala, potem ko je o njeni izpustitvi glasoval ukrajinski parlament, ki je tudi odstavil predsednika Viktorja Janukoviča in za 25. maj razpisal predčasne predsedniške volitve.

Glasovanje v parlamentu o odstavitvi Janukoviča so poslanci pospremili z aplavzom in prepevanjem državne himne.

Le malo predtem se je po umiku iz Kijeva na vzhod države oglasil Janukovič in zatrdil, da nima namena odstopiti.

Timošenkova je po odločitvi parlamenta zapustila zaporniško bolnišnico v Harkovu, kjer je preživela večino časa od obsodbe leta 2011. Ob odhodu iz bolnišnice je pomahala svojim privržencem in se odpravila proti letališču, od koder je poletela proti Kijevu.

Odstavitev Janukoviča je primerjala s padcem diktatorja. "Naša domovina bo lahko znova ugledala sonce in nebo, potem ko se je končala diktatura," je dejala in obžalovala žrtve v spopadih med protestniki in policijo. Sama upa, da kri ni bila prelita zaman.

Timošenkova je takoj po izpustitvi za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass dejala, da namerava nastopiti na prihodnjih predsedniških volitvah.

Porokinja za boj proti korupciji
Na Trgu neodvisnosti v Kijevu je Timošenkova množici dejala, da morajo nadaljevati proteste in spreminjanje Ukrajine. Protestnike je označila za heroje. Obljubila je, da jih nihče ne bo prevaral, sama pa napovedala, da se bo kmalu vrnila na delo.

Medtem ko so nekateri pozdravili njen govor, pa so jo drugi pospremili z žvižgi.

Nekdanja premierka - in eden izmed vodilnih obrazov oranžne revolucije leta 2004 - se je opravičila v imenu politikov, ki po njenih besedah niso vredni kapljice prelite krvi. Politiko je primerjala z velikim odrom in obljubila, da bo razkrila, kaj se dogaja v ozadju.

Protestnikom je dejala, da bo sama njihova garancija za boj proti korupciji.

Za tiste, ki so streljali na protestnike, po njenem prepričanju ne sme biti opravičila. Izrazila je obžalovanje, da ni mogla biti s protestniki v času protestov.

Bela hiša je pozdravila izpustitev Timošenkove in obljubila, da bo sodelovala z Rusijo in mednarodnimi organizacijami v podporo enotni in demokratični Ukrajini. Washington je pohvalil "konstruktivno delo" ukrajinskega parlamenta, ki je odstavil Janukoviča. Timošenkovi so ameriške oblasti zaželele hitro okrevanje.

Janukoviču žal za Ukrajino
V petek zvečer so Janukovič in opozicijski voditelji ob posredovanju zunanjih ministrov Francije, Poljske in Nemčije dosegli dogovor o reformi ustave in razpisu predčasnih volitev do konca leta, kar pa ni zadovoljilo protestnikov v prestolnici, ki so še naprej vztrajali pri svoji zahtevi po odstopu predsednika.

Janukovič je v noči na soboto zapustil Kijev in pobegnil v Harkov na vzhodu države, ki velja za oporišče njegovih privržencev. Opozicija je v tem času prevzela nadzor nad parlamentom in predsedniško palačo, ki je bila prazna in nevarovana.

V pogovoru za ukrajinsko televizijo nekaj ur pozneje je Janukovič dejal, da so bili v Ukrajini priča državnemu udaru. Razmere je primerjal s prihodom nacistov na oblast v Nemčiji v 30. letih prejšnjega stoletja.

Predsednik je zatrdil, da ne bo odstopil ali zapustil države, vendar bo do nadaljnjega ostal na jugovzhodu države, kjer se namerava srečevati z ljudmi.

Po njegovih besedah so vse odločitve, ki jih je sprejel parlament, nezakonite, predstavnike opozicije pa je označil za kriminalce, ki terorizirajo državo in s katerimi nima namena sklepati dogovorov.

Janukovič je še povedal, da so streljali na njegov avtomobil, a se sam ne boji. Bolj mu je žal za njegovo državo.

Moskva kritična do opozicije in EU-ja
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je opozicijo obtožil, da se ni držala dogovora z Janukovičem in ves čas postavlja nove zahteve. Pojasnil je, da oboroženi protestniki in skrajneži predstavljajo grožnjo ukrajinski suverenosti in ustavnemu redu.

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je dejal, da se državni udar ni zgodil, saj so bila vladna poslopja zapuščena, medtem ko je bil novi predsednik po njegovem mnenju izvoljen zakonito.

Odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina Vladimir Lukin je kritiziral zunanje ministre Evropske unije, ki so posredovali ob petkovem dogovoru med Janukovičem in opozicijo.

"Iskreno, ne razumem, kako po tem, ko so priznali legitimnost predsednika Janukoviča, parlamenta, vseh državnih struktur, moji evropski kolegi lahko pridejo v Kijev in se odpravijo do nacionalistično-revolucionarnega in terorističnega trga Majdan ter tam pravijo - dol z vlado, ki so jo priznali," je bil kritičen Lukin.

Parlament je na izredni seji za novega predsednika parlamenta izvolil Oleksandra Turčinova, za notranjega ministra pa predstavnika opozicije Arsena Avakova.

Avakov bo vodenje notranjega ministrstva prevzel, potem ko so poslanci v petek odstavili dozdajšnjega ministra Vitalija Zaharčenka, zaveznika predsednika Janukoviča, ki naj bi bil odgovoren za izbruh nasilja nad protestniki.

Tako Turčinov kot Avakov sta zaveznika opozicijske voditeljice Julije Timošenko - Turčinov je z njo celo ustanovil opozicijsko stranko Domovina.

Turčin je povedal, da je Janukovič z letalom skušal pobegniti v Rusijo, vendar so mu to preprečili obmejni organi in je zdaj v mestu Doneck.

V zadnjih dneh so se v Kijevu in drugje po Ukrajini vneli najhujši spopadi med protestniki in nasprotniki vlade ter varnostnimi silami od začetka protestov novembra lani.

Umrlo je najmanj 77 ljudi, več kot 500 je bilo ranjenih. Janukovič je soboto in nedeljo razglasil za dneva žalovanja za žrtvami spopadov. Po vsej državi bodo zastave spustili na pol droga, koncerte in športne prireditve bodo odpovedali, televizije in radii pa bodo svoje programe prilagodili žalovanju.

Ukrajinci odstavili Janukoviča