Opozicijska poslanka Irina Geraščenko s fotografijami mučenih protestnikov. Foto: EPA
Opozicijska poslanka Irina Geraščenko s fotografijami mučenih protestnikov. Foto: EPA
Poslanci imajo do srede zjutraj čas, da sklenejo kompromisni dogovor. Foto: EPA
Bulatov je na zdravljenju v Vilni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Predsednik ukrajinskega parlamenta Volodimir Ribak je dal poslancem čas do srede zjutraj, da najdejo kompromisno rešitev glede sprememb ustave.

Predsednik Viktor Janukovič, ki se je v ponedeljek po bolezni vrnil na delo, se še ni odločil, koga bo imenoval za novega premierja. Zadnjega čaka izjemno trd oreh, namreč pomiriti državljane, ki že več kot dva meseca zahtevajo predsednikov odstop, državo pa izvleči iz politične in gospodarske krize. Pojavile so se govorice, da bi bil lahko novi premier vodja njegova kabineta Andrij Kljujev.

Eden izmed opozicijskih voditeljev Vitalij Kličko je po današnjih pogovorih Janukoviča obtožil, da s tem, ko ne želi pristati na ustavne spremembe, spodbuja nadaljevanje nemirov. "Vodja države se obnaša zelo neodgovorno, saj s svojimi dejanji izziva ljudi k radikalnim dejanjem, demokratičen svet pa k uvedbi sankcij," je dejal Kličko.

Ukrajinska centralna banka je medtem znova ukrepala, da bi zaustavila veliko povpraševanje po dolarjih, kar posledično slabi vrednost ukrajinske valute. Ukrajina je tudi ostro kritizirala Nemčijo, potem ko je nemški zunanji minister dejal, da bi morali zagroziti z uvedbo sankcij, če v kratkem ne bo političnega dogovora o končanju krize.

Opozicija za večje pristojnosti parlamenta
Opozicija si prizadeva za uvedbo ustave iz leta 2004, kar pomeni, da bi predsednik Janukovič izgubil del svojih pristojnosti, ki jih je dobil po volitvah leta 2010. Med ključnimi spremembami je, da bi parlament, in ne predsednik, imenoval novega premierja, ministre in regionalne guvernerje. Opozicija zahteva tudi brezpogojno izpustitev zaprtih protestnikov, a Janukovič vztraja, da se bo to zgodilo le, če bodo demonstranti prenehali z zasedami vladnih poslopij.

Ob tem se je Kličko zavzel tudi za predčasne volitve, ki so po njegovem mnenju nujne, da bi državljani znova zaupali oblastem. Vodja Janukovičeve stranke v parlamentu Oleksandr Jefremov je opozicijo obtožil, da je neodgovorna.

Očitki o mučenju
Medtem na Ukrajino in Litve letijo očitki o mučenju. Ukrajina je po mnenju litovskega zunanjega ministrstva morebiti kršila konvencijo Združenih narodov proti mučenju. Na telesu ukrajinskega opozicijskega aktivista Dmitrija Bulatova, ki se zdravi v bolnišnici v Vilni, je najti "jasne znake dolgotrajnega mučenja in grozovite obravnave", so sporočili z ministrstva.

Ob tem so dodali, da bi morala Evropska unija Kijev pozvati k temeljiti in neodvisni preiskavi tega in drugih primerov ter kaznovanju storilcev. Bulatov trdi, da so ga v Ukrajini ugrabili neznanci ter ga osem dni zadrževali in mučili.