Ukrajinsko vojsko na fronti dopolnjujejo tudi prostovoljci. Foto:
Ukrajinsko vojsko na fronti dopolnjujejo tudi prostovoljci. Foto:
Med proruskimi separatisti se bojuje precej tujcev, njihovi motivi pa naj bi bili tako romantični kot povsem koristoljubni.
V Ukrajini tudi borci iz Slovenije?

Proruski uporniki za prostovoljce iz tujine, ki se bojujejo na njihovi strani, pravijo, da gre za sodobne mednarodne brigade v boju proti "fašizmu". V Kijevu po drugi strani poteka razprava o smiselnosti ustanovitve ukrajinske različice tujske legije.

Daleč največ borcev je iz Rusije, pri čemer je vse težje razlikovati med borci, ki se bojujejo kot prostovoljci, in aktivnimi vojaki, ki naj bi bili v Ukrajini na tajnih misijah. Ni sicer skrivnost, da ruski državljani zasedajo najvišje položaje v uporniških silah. Najbolj znan med njimi je Igor Girkin - Strelkov, ki naj bi bil še do lani polkovnik ruske obveščevalne službe FSB. Po poročanju BBC-ja se na uporniški strani bojujejo številni ruski vojaki z različnimi čini, pri čemer ni jasno, ali gre za plačance ali prostovoljce.

Vodja upornikov Aleksander Zaharčenko je javno izjavil, da se na strani upornikov bojuje od 3.000 do 4.000 ruskih prostovoljcev. "V ruski vojski so številni, ki dopust raje preživijo med nami, brati, ki se borimo za svojo svobodo, kot pa na plaži," je dejal.

Vse več pa je indicev, da so v spopade vpleteni tudi redni pripadniki ruske vojske. Pred kratkim so na vzhodu države ukrajinske sile zajele deset ruskih padalcev, ki naj bi mejo prestopili pomotoma. Kijev jih je v zameno za svoje zapornike že vrnil Rusiji.

Na obeh straneh v Ukrajini se borijo tudi Čečeni, tako tisti iz Čečenije kot tisti, ki so se izselili v tujino, pri čemer je zanimivo, da se jih večina bojuje za proruske upornike.

Na fronti tudi francoski nacionalisti
Po poročanju francoskih medijev v ukrajinskem konfliktu sodeluje tudi približno 20 Francozov, ki se prav tako bojujejo na obeh straneh. Štirje, med njimi dva nekdanja vojaka, so odšli v Doneck, kjer se bojujejo za proruske separatiste.

Za časopis Le Monde so povedali, da so ustanovitelji ultranacionalističnega gibanja Kontinentalna enotnost, ki je v Franciji in Srbiji organiziralo proteste v podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in srbskemu obtožencu haaškega sodišča Vojislavu Šešlju. Po njihovem mnenju je Rusija zadnji branik pred liberalno globalizacijo, ki je odgovorna za upad nacionalnih vrednot in izgubo francoske suverenosti.

Poplačilo usluge iz španske državljanske vojne
Na proruski strani se bojujeta tudi Španca, ki v konfliktu vidita priložnost za poplačilo zgodovinske usluge. Kot sta povedala, sta v Ukrajino prišla, da bi se oddolžila za podporo Sovjetske zveze republikanski strani v španski državljanski vojni, poroča BBC.

Med (dobro plačanimi) borci tudi Srbi, in to na obeh straneh
Za separatiste se bojuje tudi več deset Srbov, ki naj bi jih pritegnil občutek solidarnosti z ruskimi pravoslavci in sovraštvo do zveze Nato, ki podpira vlado v Kijevu. Srbski strokovnjak za varnostna vprašanja Zoran Dragišić sicer pravi, da gre predvsem za plačance, ki se borijo na obeh straneh. Prejemali naj bi po več tisoč evrov na mesec. V Srbiji sicer vse glasneje razmišljajo, da bi bojevanje v tujih vojnah uvrstili med kazniva dejanja.

Poljaki se po drugi strani bojujejo predvsem na strani Kijeva, čeprav je vlada v Varšavi uradno zanikala, da bi se poljski državljani bojevali kot plačanci za ukrajinsko vlado.

Kot poroča BBC, je dokazov, da v ukrajinskih spopadih sodelujejo tudi ameriški prostovoljci, bolj malo. Izjema je bil Američan ukrajinskega rodu Mark Gregory Paslawski, ki je vzel ukrajinsko državljanstvo. Ubit je bil na vladni strani v Ilovajsku.

V spopadih po poročanju BBC-ja sodeluje tudi manjše število borcev iz drugih držav, pri čemer britanski medij omenja Švedsko, Italijo, Nemčijo, Gruzijo, Belorusijo, baltske države, Finsko, Norveško, Kanado, Hrvaško, Češko in Slovenijo.

V Ukrajini tudi borci iz Slovenije?