Aldi je pionir diskontnih trgovin - v njihovih prodajalnah pa lahko najdemo vse od hrane do koles. Foto: Reuters
Aldi je pionir diskontnih trgovin - v njihovih prodajalnah pa lahko najdemo vse od hrane do koles. Foto: Reuters
Družina je osmrtnico objavila šele mesec dni po pogrebu. Foto: Reuters

"Berthold Albrecht je bil zelo ljubeč in izjemno radodaren človek, vzoren mož in oče," so zapisali. "Berthold je bil borec, poln upanja do konca." Vzroka in kraja smrti niso navedli.
Novico je v nemškem poslovnem dnevniku Handelsblatt v petek objavil tudi Aldi, ob tem pa navedel le, da so pokojnika pokopali novembra v družinskem krogu, brez navedbe kraja in dneva pogreba.
Berthold Albrecht, član uprave družbe Aldi Nord, "je vedel, kako dati podjetju močan zagon za prihodnost", so zapisali. Bil je sin leta 2010 umrlega Thea Albrechta, ki je z bratom Karlom v povojni Nemčiji ustanovil Aldi, pionirja diskontne prodaje hrane. Njun koncept, ki deluje na principu omejene izbire in preproste izvedbe, s katerimi ohranjajo nizke stroške, je povzročil pravo revolucijo v trgovinski industriji.
Mogočni Albrechti
Družina Albrecht je slovela kot ena najbogatejših v Nemčiji. Nemški tednik Manager magazin je leta 2010 Bertholda in njegovega brata Thea mlajšega uvrstil na drugo mesto najbogatejših Nemcev, njuno skupno premoženje pa ocenil na 16 milijard evrov.
Premoženje njegovega 92-letnega strica Karla Albrechta, lastnika podružnice Aldi Süd, pa je Bloomberg ocenil na 17,4 milijarde evrov, s čimer je Karl Albrecht najbogatejši Nemec.
Družba Aldi, ki je v Nemčiji razdeljena na južno (Aldi Süd) in severno (Aldi Nord) podružnico, ne objavlja podatkov o svojem finančnem poslovanju, ima pa okoli 8.000 trgovin v skoraj 20 državah.
Letni bruto promet naj bi znašal od 40 do 50 milijard evrov.