Kevorkian je do zadnjega zagovarjal svoja dejanja. Foto: EPA
Kevorkian je do zadnjega zagovarjal svoja dejanja. Foto: EPA

Kevorkian je umrl v bolnišnici Beaumont Hospital v Michiganu, kamor so ga pred dvema tednoma pripeljali zaradi težav z ledvicami in srcem, je sporočil njegov odvetnik Mayer Morganroth.

Leta 1999 so ga po obsodbi na od 10- do 25-letno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja umora z zastrupitvijo neozdravljivo bolnega 52-letnega Thomasa Youka iz Michigana zaprli, leta 2007 pa so ga iz zapora pogojno izpustili, tudi zaradi slabega zdravstvenega stanja.

"Umiranje ni zločin"
Večkrat je poudaril, da "umiranje ni zločin" in da ne čuti nikakršnega obžalovanja zaradi pomoči pri samomorih. "Vedel sem, kaj počnem in sprejel sem vse posledice, kajti prepričan sem, da sem delal pravo stvar," je dejal v pogovoru za BBC leta 2007.

Kevorkian je po svojih trditvah pomagal pri okoli 130 samomorih, večinoma ljudem iz Detroita in okolice. Največ takšnih dejanj je storil v obdobju med letoma 1990 in 1998.

Večina bolnikov je umrla s pomočjo njegovega tako imenovanega "sočutnega aparata", s katerim so si v žile lahko sami vbrizgali strup. "Doktor Smrt" tako ni izvršil umora, ampak je na smrt bolnim le pomagal pri samomoru. Pri primeru Thomasa Youka pa tožilstvo Kevorkianu ni moglo pogledati skozi prste in ga je moralo obsoditi za umor druge stopnje.