Andreotti se nikoli ni mogel otresti očitkov o povezanosti z mafijo. Foto: EPA
Andreotti se nikoli ni mogel otresti očitkov o povezanosti z mafijo. Foto: EPA
Giulio Andreotti
Znana je anekdota, da je kot osemletni deček spoznal papeža, potem ko se je izmuznil iz vodene skupine. Foto: Reuters

Andreotti je bil italijanski premier kar sedemkrat, med letoma 1972 in 1992. Ves čas je bil vodja Krščanskih demokratov, stranke, ki zdaj ne obstaja več, v preteklosti pa je skoraj pet desetletij obvladovala dogajanje v italijanski politiki.

Rojen je bil leta 1919 v Rimu in bil nato vse od leta 1945 član italijanskega parlamenta. Po vojni je sodeloval pri oblikovanju ustave.

V 60-letni politični karieri je bil sedemkratni predsednik vlade, minister v 33 italijanskih vladah, leta 1991 pa so ga imenovali za dosmrtnega senatorja.

Andreotti je bil znan po sključeni drži in ironičnih izjavah. Bil je ikona, ki je delil italijansko javnost vse od trenutka, ko je z 28 leti vstopil v vlado.

V 90. letih prejšnjega stoletja in v zadnjih desetih letih je veliko časa preživel na sodišču, kjer se je branil pred obtožbami, da je bil povezan s sicilijansko mafijo. Vpleten je bil tudi v več korupcijskih škandalov, a so ga nazadnje vseh obtožb oprostili.

Med odmevnejšimi procesi proti Andreottiju je bil tisti, v katerem so ga konec 90. let prejšnjega stoletja obsodili na 24 let zaporne kazni, ker naj bi leta 1979 naročil umor preiskovalnega novinarja. Prizivno sodišče je obsodbo leta 2003 razveljavilo.

Pogosta tarča kritik in zbadljivk
Veliko kritik si je med drugim nakopal tudi z nepopustljivostjo ob ugrabitvi njegovega političnega nasprotnika Alda Mora, ki so ga leta 1978 ugrabili pripadniki Rdečih brigad. Andreotti se kot premier ni želel pogajati, Mora pa so po dveh mesecih ujetništva našli mrtvega v prtljažniku avtomobila, parkiranega na neki stranski ulici v Rimu.

"Krivijo me za vse, razen za punske vojne, ker sem bil takrat še premlad," je nekoč ironično dejal Andreotti. Profesor političnih znanosti na univerzi v Firencah Marco Tarchi pa je nekoč o njem dejal: "Pozna vse koridorje moči in njene šibkosti in ne odlaša z uporabo katerih koli sredstev, ki so potrebna."

Zelo odmeven skeč je nekoč prikazal Andreottija, ki je pozvonil na vratih pekla. Odprl mu je hudič in naznanil: "Očka je doma!" Sicer si je italijanski politik prislužil tudi vzdevka Princ teme zaradi domnevnih povezav z mafijo in Črni papež zaradi domnevnih tesnih odnosov z Vatikanom.

Zadnja leta je bil šibkega zdravja in lani avgusta je bil hospitaliziran zaradi težav s srcem.

Umrl italijanski politik Andreotti
Umrl italijanski politik Andreotti