Kralj je bil star 88 let. Foto: EPA
Kralj je bil star 88 let. Foto: EPA
Smrt tajskega kralja
Številni Tajci so novico o njegovi smrti sprejeli z jokom. Kralj je bil med državljani zelo priljubljen in je veljal za steber enotnosti. Foto: EPA
Maha Vadžiralongkorn
Kralja naj bi nasledil sin in prestolonaslednik, 63-letni kronski princ Maha Vadžiralongkorn. Foto: EPA
Umrl tajski kralj

bolnišnici v Bangkoku je v 89. letu starosti umrl tajski kralj Bumibol Aduljadedž, vladar z najdaljšim stažem.

"Njegovo visočanstvo je spokojno umrlo v bolnišnici Siriraj," so v sporočilu o njegovi smrti zapisali iz kraljeve palače, pri tem pa niso navedli razloga njegovi smrti. Kralj je bil v zadnjem letu zaradi različnih zdravstvenih vzrokov več mesecev v bolnišnici. Tam se je takoj po objavi novice o smrti zbralo več kot tisoč Tajcev, ki objokujejo ljubljenega kralja.

Kralj, ki je bil na čelu Tajske 70 let, s čimer je bil najdlje vladajoči monarh na svetu, je bil med Tajci zelo priljubljen in spoštovan.

S svojo avtoriteto je veljal za ključni člen v gradnji enotnosti med Tajci in že dalj časa so se pojavljali pomisleki, da se utegnejo po njegovi smrti razpoke močno povečati, kar bi lahko privedlo do velike politične nestabilnosti.

Po novici o njegovi smrti je tajski premier Prajut Čanoča pozval Tajce k "medsebojni ljubezni in ohranitvi očetove države."

Za naslednjih 30 dni je državljane prosil, naj se vzdržijo vsakršnih praznovanj. Sporočil je tudi, da je njegov naslednik določen že od leta 1972 (takrat je za kronskega princa razglasil sina Vadžiralongkorna) in da bo njegov kabinet o tem obvestil parlament. Ta se bo še danes sestal na izredni seji, ki bo sledila sestanku kabineta.

Novi kralj najverjetneje sin Maha Vadžiralongkorn
Nasledil naj bi ga sin in prestolonaslednik, 63-letni kronski princ Maha Vadžiralongkorn. Ta je vse življenje živel v očetovi senci, v zadnjih dveh letih pa je prevzel več očetovih dolžnosti. Kot poroča Reuters, se je leta 2014 ločil od tretje žene.

Kralj je velika moralna avtoriteta
Kralj je veljal za veliko moralno avtoriteto. Med Tajci je užival izreden ugled, še posebej zaradi svojih humanitarnih akcij za izboljšanje življenja revnih in zaradi svoje skrbi za varovanje okolja. V preteklosti je večkrat posredoval v različnih političnih krizah, v zadnjih letih pa se je zaradi vse slabšega zdravstvenega stanja le redko pojavljal v javnosti.

Pred Tajci večmesečno žalovanje
Tajska bo najverjetneje za kraljem žalovala več mesecev, šele potem bo sledilo kronanje novega kralja. Koliko časa bo trajalo žalovanje, še ni znano. Ko je leta 2008 umrla kraljeva sestra, so razglasili 100-dnevno žalovanje, upepelili pa so jo deset mesecev po smrti.

Sožalna sporočila z vsega sveta
Po objavi novice se sožalna sporočila zgrinjajo s celega sveta. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izrazil upanje, da bo Tajska spoštovala kraljevo zapuščino, predvsem njegovo predanost občim vrednotam in spoštovanju človekovih pravic.

Ameriški predsednik Barack Obama je umrlega kralja označil "za neutrudnega borca za razvoj države."

Umrl tajski kralj