Zambijski predsednik Sata med svojim lanskim govorom v Generalni skupščini Združenih narodov. Letos je govor odpovedal. Foto: Reuters
Zambijski predsednik Sata med svojim lanskim govorom v Generalni skupščini Združenih narodov. Letos je govor odpovedal. Foto: Reuters

V medijih so že dlje časa krožile govorice, da je Sata hudo bolan, saj se na očeh javnosti ni pojavil vse od zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov prejšnji mesec, kjer je odpadel njegov napovedani govor. Enega redkih javnih nastopov je imel 19. septembra, ko je v parlamentu dejal, da "ni mrtev".

Umrl v bolnišnici kralja Edvarda VII.
Pred tednom dni so ga sprejeli na zdravljene v Londonu, nato pa so ga pred dvema dnevoma odpustili iz bolnišnice. Kot poročajo tuji mediji, je bil medicinske oskrbe nazadnje deležen v enem od londonskih hotelov, umrl pa naj bi zaradi "nenadnega močno povečanega srčnega utripa".

Generalni sekretar vlade Roland Msiskaje je sporočil, da je Sata umrl v londonski bolnišnici kralja Edvarda VII., in pozval Zambijce, naj ostanejo mirni. Povedal je, da sta bila predsednikova žena in sin ob njem, ko se je poslovil.

Državo zdaj vodi podpredsednik Scott
Ob odhodu v London je Sata, ki je bil na mestu predsednika te južnoafriške države od leta 2011, za vršilca dolžnosti predsednika države imenoval ministra za obrambo in pravosodje Edgarja Lunguja. Ta je danes odločil, da bo začasni predsednik postal podpredsednik Guy Scott, v skladu z ustavo pa morajo predsedniške volitve sklicati v 90 dneh.

Scott je tako postal prvi belopolti predsednik kakšne afriške države po FW de Klerku, ki je Južnoafriško republiko vodil v času apartheida.