Iwata je Nintendo nameraval popeljati še višje. Foto: Reuters
Iwata je Nintendo nameraval popeljati še višje. Foto: Reuters
Ivata je bil na čelu Nintenda zadnjih 13 let. Foto: Reuters

Ivata je javnost s svojo boleznijo seznanil že lani, a je nadaljeval delo še letos. Vodenje družbe naj bi prevzela Genjo Takeda in Šigeru Mijamoto.

Ivata je na čelo Nintenda prišel leta 2002, v zadnjem letu pa si je začel prizadevati, da bi družbo Nintendo usmeril z vse bolj pešajočega svetovnega trga klasičnih videoigralnih konzol tudi na druga področja. Marca so tako v Nintendu, znanem po videoigrah, kot so Super Mario, Donkey Kong in Pokemon, napovedali nakup deleža v japonskem podjetju s področja mobilnih iger DeNA, da bi vstopili na področje iger za pametne mobilnike.

Ivata je bil prvi direktor Nintenda, ki ni prišel iz družine ustanoviteljev podjetja. Pod njegovim vodstvom je imela družba med drugim velik uspeh z igralno konzolo Wii, ki so jo na trgu predstavili leta 2006. Njegova smrt pušča precejšnjo praznino v času, ki je za družbo izjemnega pomena.

Vrnitev k dobičku
Podobno kot tudi druga dva velikana na področju igralnih konzol, Microsoft in Sony, se namreč Nintendo spopada s tem, da se vse več potrošnikov raje kot za igre na igralnih konzolah odloča za pogosto cenejše ali brezplačne igre na mobilnih napravah, kot so pametni mobilni telefoni in tablice.

Nintendo se je v preteklem poslovnem letu sicer povrnil k dobičku. V letu, ki se je izteklo 31. marca, je pod črto ostalo 41,8 milijarde jenov (310 milijonov evrov) dobička. V letu prej je podjetje imelo še 23,2 milijarde jenov izgube. Ivata je sicer lani sporočil, da si bo začasno za polovico znižal plačo, da bi pomagal podjetju v težkih časih.

"Kako grozno žalosten dan," je na Twitterju zapisal izvršni direktor ameriškega podjetja za videoigre Electronic Arts, Peter Moore. Rivalski Sony pa je na profilu Sony Playstation na Twitterju zapisal: "Hvala za vse, gospod Ivata."

Delnice Nintenda so na borzi v Tokiu najprej padle, na koncu pa pridobile poldrugi odstotek vrednosti.