Tran Dai Kvang je bil predsednik od leta 2016. Foto: Reuters
Tran Dai Kvang je bil predsednik od leta 2016. Foto: Reuters

Pri zdravljenju pokojnega predsednika so sicer pomagali tako domači kot tuji zdravniki, a so bili neuspešni, je poročala državna televizija.

Že več mesecev se je govorilo, da je leta 1956 rojen Kvang bolan, a so njegovo zdravstveno stanje oblasti skrivale pred javnostjo. Prejšnji teden je bil tako na sprejemu indonezijskega predsednika Joka Widoda vidno na koncu moči, shujšan in bled. Zadnji javni nastop je imel pred dvema dnevoma, ko se je v Hanoju srečal s kitajskimi politiki.

Znan kot strog voditelj
Predsedniški položaj je prevzel aprila leta 2016, predtem pa je več kot štiri leta vodil ministrstvo za javno varnost. V tem času si je pridobil sloves strogega voditelja, ki ni bil strpen do drugače mislečih.

Njegova vloga na mestu predsednika je bila predvsem protokolarna. Pozdravljal je tuje voditelje in gostil diplomatske dogodke, da bi okrepil podobo Vietnama v svetu.

Bil je sicer član politbiroja, policijski general in znan kot strog človek. Imel je velik vpliv v notranjih krogih komunistične stranke, a se ni dobro počutil na javnih nastopih. Njegovo obdobje na oblasti je zaznamoval spor s Kitajsko zaradi Južnokitajskega morja, ki se je večkrat zaostril.

Vietnam sicer nima najvišjega voditelja. Uradno državo vodijo predsednik, premier in vodja Komunistične stranke.