Pavlović je bil 37 let škof Srbske pravoslavne cerkve. Foto: BoBo
Pavlović je bil 37 let škof Srbske pravoslavne cerkve. Foto: BoBo

Pavlović je v starosti 77 let umrl v zagrebški bolnišnici, potem ko se mu je pred dnevi poslabšalo zdravstveno stanje. Po možganski kapi je v soboto prestal operacijo.

Škof Srbske pravoslavne cerkve je bil 37 let, na čelo zagrebške metropolije pa je bil imenovan leta 1982. Leto dni pozneje je predlagal, da se metropolija preimenuje v zagrebško-ljubljansko.

Z odločbo škofovskega zbora Srbske pravoslavne cerkve je bila leta 1994 jurisdikcija zagrebško-ljubljanske metropolije razširjena tudi na območje Italije.

Pavlović je bil rojen leta 1936 v slavonski vasi Medinci. Po končani osnovni šoli se je vpisal na nižjo gimnazijo v Slatini, zatem pa na semenišče v samostanu Rakovica. Na Teološki fakulteti Srbske pravoslavne cerkve v Beogradu je diplomiral leta 1963, podiplomsko pa se je izpopolnjeval v tedanji Zahodni Nemčiji.

V samostanu Krka je bil sprejet v meniški red, v tamkajšnjem semenišču pa je tudi poučeval. Vse dokler ni bil izbran za škofa, je skrbel tudi za šolsko in samostansko knjižnico.