Elizabeth Hawley je vzpostavila himalajsko bazo podatkov, podroben arhiv o več kot 9.600 odpravah. Foto: Reuters
Elizabeth Hawley je vzpostavila himalajsko bazo podatkov, podroben arhiv o več kot 9.600 odpravah. Foto: Reuters
Tomaž Humar
Za slovenskega alpinista Tomaža Humarja, ki je umrl leta 2009, je Elizabeth Hawley dejala, da je "nor, toda ne neumen". Foto: Reuters

Umrla je v petek v bolnišnici v Katmanduju, teden dni po infekciji pljuč. Kot nekdo, ki je skrbno spremljala vzpone in preverjala trditve o uspešnih odpravah, je veljala za ključnega človeka za potrditev avtentičnosti vzpona, poroča BBC. Odprave na Himalajo je dokumentirala od leta 1963.

Rojena je bila leta 1923 v Čikagu. V Nepal se je preselila leta 1960, nekaj let po obisku Katmanduja leta 1957 v okviru poti okoli sveta. V tistem času je kot samska tuja ženska močno izstopala v nepalski družbi.

Delala je za agencijo Reuters, leta 1963 je poročala o prvi uspešni ameriški odpravi na Mount Everest. Poročala je tudi o prvem ženskem vzponu na Mount Everest, ki ga je leta 1975 izvedla Japonka Džunko Tabei, in prvem samostojnem vzponu, ki je pet let pozneje uspel Italijanu Reinholdu Messnerju.

Vzpostavila obsežen arhiv
Vzpostavila je himalajsko bazo podatkov, podroben arhiv o več kot 9.600 odpravah, ki ga je urejala do pred petimi leti. Gre za neuradno bazo podatkov, ki pa vseeno velja za najbolj verodostojno o uspešnih vzponih na Himalajo. Po njeni smrti so strokovnjaki zaskrbljeni, ali se bo arhiv še naprej vzdrževal.

Kot poroča BBC, je Elizabeth Hawley zasliševala plezalce, ki so trdili, da so postavili nove rekorde. Bila je tesna prijateljica številnih uglednih plezalcev, tudi Edmunda Hillaryja, enega prvih ljudi, ki so prišli na vrh Mount Everesta. Kolegi novinarji so jo označevali za "edinstveno" in zanjo dejali, da je obsedena z ugotavljanjem resničnosti podatkov.