Vitalij Čurkin je umrl dan pred svojim 65. rojstnim dnem. Foto: Reuters
Vitalij Čurkin je umrl dan pred svojim 65. rojstnim dnem. Foto: Reuters

Čurkin je nenadoma umrl en dan pred 65. rojstnim dnem. Vzrok smrti še ni znan.

"Izjemen ruski diplomat je umrl med opravljanjem svoje dolžnosti. Svojcem Vitalija Ivanoviča Čurkina izrekamo sožalje," so v izjavi zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

V New Yorku delal od leta 2006
Čurkin, dolgoletni diplomat, je mesto ruskega veleposlanika pri ZN-u zasedel maja 2006, ko je nasledil Sergeja Lavrova.

Čurkin je imel doktorat iz zgodovine, pred prihodom v ZN pa je bil med drugim veleposlanik v Kanadi, Belgiji in v zvezi Nato ter posebni predstavnik ruskega predsednika za pogajanja o nekdanji Jugoslaviji od leta 1992 do leta 1994.

Putin Čurkina visoko cenil
Čurkin je veljal za enega najbolj znanih veleposlanikov pri ZN-u, ne le zato, ker je več kot desetletje zastopal stalno članico Varnostnega sveta, ampak zaradi njegovega živopisnega sloga ter doslednega zagovarjanja interesov Rusije ter njenih zaveznic. Ruski predsednik Vladimir Putin je bil pretresen ob novici o smrti človeka, čigar talente je "visoko ocenil". Tudi zunanji minister Lavrov je Čurkina označil za "izjemnega diplomata".

Rycroft: Čurkin diplomatski velikan
Tudi nekateri njegovi "nasprotniki" o Čurkinu govorijo z izbranimi besedami. Britanski ambasador pri ZN-u Matthew Rycroft je tako na Twitterju zapisal, da je "bil Čurkin diplomatski velikan in čudovit karakter", medtem ko je nekdanja ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power Čurkina označila za "diplomatskega maestra, ki je naredil vse, da bi premostil razlike med ZDA in Rusijo".

Logar: Vedno izjemno korekten
"Vedno je bil izjemno korekten in je našel čas za pogovor iz oči v oči. Zanj ni bilo pomembno, ali gre za majhno ali veliko državo,"
je smrt kolega obžaloval tudi slovenski veleposlanik pri ZN-u Andrej Logar, s katerim sta se pogosto srečevala v času kandidatur za novega generalnega sekretarja ZN-a. "Vedno sem lahko računal nanj za kakšno informacijo in nasvet," je dejal Logar.