Kompleks okoli mošeje Al Aksa je za muslimane tretji najbolj sveti kraj, kot Tempeljski grič pa ga častijo tudi Judje. Foto: Reuters
Kompleks okoli mošeje Al Aksa je za muslimane tretji najbolj sveti kraj, kot Tempeljski grič pa ga častijo tudi Judje. Foto: Reuters

Namestnik palestinskega veleposlanika pri Unescu Munir Anastas je ob tem novinarjem povedal, da resolucija "opominja Izrael, da je okupacijska sila v vzhodnem Jeruzalemu, in od njega zahteva, da prekine kršitve". Pri tem gre predvsem za arheološka izkopavanja okoli verskih krajev.

Besedilo resolucije, ki zadeva izraelsko upravljanje palestinskih verskih krajev v Jeruzalemu, je razjezilo Izrael, saj kompleks okoli mošeje Al Aksa v starem delu mesta, ki velja za tretji najsvetejši kraj v islamu, omenja zgolj z njegovima muslimanskima poimenovanjema - Al Aksa in Al Haram al Šarif. Ta kraj namreč kot Tempeljski grič, kjer sta nekdaj stala prvi in drugi judovski tempelj, častijo tudi Judje.

Kot so pojasnili pri Unescu, so resolucijo sprejeli brez glasovanja, saj jo je prejšnji teden pristojna komisija sprejela s 24 glasovi za, šestimi proti in 28 vzdržanimi. Danes pa jo je potrdilo 58 članic izvršnega sveta Unesca.

Resolucijo so Unescu predlagale Alžirija, Egipt, Libanon, Maroko, Oman, Katar in Sudan.

Unesco bi moral graditi mostove
Organizacija ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo s sedežem v Parizu se je letos že drugič znašla v žarišču spora med judovsko in arabskimi državami. Unesco je namreč aprila sprejel resolucijo, ki obsoja "izraelsko agresijo in nezakonite ukrepe proti svobodi verovanja in dostopu muslimanov do mošeje Al Aksa".

"To ni dober kraj za reševanje problemov med državami in ljudmi," je bil na drugi strani kritičen veleposlanik Izraela pri Unescu Karmel Šama Koen. Ocenil je, da bi moral Unesco namesto tega graditi mostove med Izraelci in Palestinci.

Izrael je leta 1967 okupiral vzhodni, palestinski del Jeruzalema in ga pozneje priključil. Združeni narodi to priključitev obravnavajo kot nezakonito. Stari del Jeruzalem in njegovo obzidje sta vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.