Kemično orožje naj bi v Siriji odstranjevali do sredine leta 2014. Foto: Reuters
Kemično orožje naj bi v Siriji odstranjevali do sredine leta 2014. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Al Asad je dejal, da ameriški predsednik Barack Obama nima niti najmanjšega dokaza o tem, da je sirski režim uporabil kemično orožje. "Vse, kar lahko ponudi, so le laži." Na drugi strani pa je Rusijo označil kot "našo dobro prijateljico", ki se veliko bolj od drugih držav zaveda resnosti razmer v Siriji. Foto: EPA

Ekipa Združenih narodov in omenjene organizacije je odšla na teren, kjer je začela pregledovati in uničevati sirsko kemično orožje. "Danes je prvi dan uničevanja, ko bodo težka vozila zapeljala čez bojne glave izstrelkov, letalske kemične bombe in mobilne ter statične enote za mešanje in polnjenje ter jih tako uničila," so sporočili iz OPCW-ja.

"Primerne metode"
Predstavnik OPCW-ja je sicer ta teden razkril, da bodo z uporabo vseh "primernih metod" poskrbeli, da bodo vsi sirski obrati za proizvodnjo kemičnega orožja postali neuporabni. Dejal je, da bi v ta namen med drugim lahko uporabili eksplozivna sredstva ali pa obrate zalili z betonom.

Delo strokovnjakov OPCW-ja, ki ima sedež v nizozemskem Haagu, poteka v skladu z ameriško-ruskim načrtom glede Sirije, ki ga je z resolucijo potrdil tudi Varnostni svet ZN-a. Dogovor med ZDA in Rusijo je bil sklenjen po uporabi kemičnega orožja na obrobju sirske prestolnice Damask 21. avgusta, za katero je Washington obtožil režim predsednika Bašarja Al Asada in zagrozil z vojaškim posredovanjem.

Priznal svoje napake
Predtem je Al Asad opravil intervju za časopis Spiegel, v katerem je dejal: "Kot kaže, je Zahod glede Al Kaide samozavestnejši od mene ... želel bi si, da v Sirijo pride kakšen nemški odposlanec, s katerim se bomo pogovarjali o naši resničnosti." Sirski predsednik je tokrat prvič priznal, da je v preteklosti sprejel napačne odločitve. "Posamezniki so naredili napake. Motiti se je človeško. Tudi predsednik dela napake," je dejal in dodal, da nikoli nima ena stran stoodstotno prav in druga stoodstotno narobe, ampak so vedno "odtenki sive".

Prav tako ni potrdil, ali se bo avgusta prihodnje leto znova potegoval za predsedniški položaj. Dejal je le: "Ko bom izvedel, da nimam več podpore ljudi, potem ne bom kandidiral."

"Nismo uporabili kemičnega orožja"
V pogovoru, ki bo objavljen v ponedeljkovi tiskani izdaji Spiegla, v spletni izdaji pa ga je mogoče prebrati že danes, je Al Asad znova zavrnil obtožbe, da so napad z uporabo kemičnega orožja 21. avgusta letos izvedli pripadniki sirske oblasti: "Nismo uporabili kemičnega orožja. To je zmotno prepričanje, kot je zmotna moja podoba, ki ste jo kreirali vi - da sem tisti, ki ubija svoje ljudi."

Sirski predsednik tudi dvomi o poročilu posebnih inšpektorjev Združenih narodov, ki so zapisali, da je bilo kemično orožje v omenjenem napadu izstreljeno z raketami. Za uporabo smrtonosnega plina sarin je obtožil 'teroristične' pripadnike opozicije, s katerimi se ne bo pogajal, "dokler ne bodo odvrgli orožja".

Sirija bo tudi spoštovala nedavni dogovor o kemičnem orožju in bo Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki je pristojna za pregled zalog sirskega kemičnega orožja, omogočila popoln dostop in vso dokumentacijo, do uničenja pa bodo to orožje "zelo dobro varovali".

Kdaj bo konec spopadov v Siriji?
"Nimamo druge izbire, kot da verjamemo v svojo zmago," je dejal Al Asad. Na vprašanje, ali je morebiti ogroženo njegovo življenje v Siriji, pa je odgovoril, "če bi se bal, bi lahko odšel iz države že davno".