V nedeljo je v Bangui vkorakalo okoli 5.000 pripadnikov uporniške koalicije Seleka. Foto: Reuters
V nedeljo je v Bangui vkorakalo okoli 5.000 pripadnikov uporniške koalicije Seleka. Foto: Reuters
Francoski vojaki v Banguiju
Francija, ki ima v državi že 250 svojih vojakov, je napotila 300 dodatnih vojakov za zaščito svojih državljanov in diplomatskih predstavništev. Foto: EPA

Ohlapna uporniška koalicija Seleka je v nedeljo z oblasti odstavila predsednika Francoisa Bozizeja, ta pa je pobegnil v Kamerun. Za novega predsednika Srednjeafriške republike se je oklical eden izmed voditeljev koalicije Seleka, Michael Djotodia, vendar ga vsi kolegi ne priznavajo.

VS se je seznanil z odločitvijo Sveta za mir in varnost Afriške unije (AU), da suspendira članstvo Srednjeafriške republike v AU-ju in uvede sankcije proti voditeljem uporniške koalicije. AU je tako zaradi državnega udara uvedel sankcije proti sedmim voditeljem koalicije Seleka. Zamrznili so jim premoženje in prepovedali potovati.

Uporniki in Bozizejeva vlada so januarja v prestolnici Gabona Librevillu dosegli sporazum, ki je predvideval, da Bozize ostane na oblasti do leta 2016, uporniki pa dobijo pomembne položaje v vladi. Toda predsednik po trditvah upornikov ni uresničeval dogovorjenega, zato so znova prijeli za orožje in hitro zavzeli prestolnico.

Po zavzetju sta v mestu izbruhnili hudo nasilje in ropanje, to pa je svet nemudoma obsodil. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozval k vrnitvi ustavnega reda, spoštovanju vladavine prava in človekovih pravic. To je v najmilejšem ukrepu, k ga ima na voljo, ponovil tudi Varnostni svet in opozoril, da je Srednjeafriška republika članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

Ropanje in plenjenje
Čeprav sta nasilen prevzem oblasti obsodila VS in AU, pa so ZDA, Francija in sosednji Čad le pozvali upornike k spoštovanju januarskega dogovora o vladi narodne enotnosti.

"Ljudstvo Srednjeafriške republike bomo popeljali skzoi triletno tranzicijsko obdobje v skladu s sporazumom iz Libervilla," je dejal Djotodia v posneti izjavi za javnost, saj njegov govor zaradi izpada elektrike niso mogli predvajati v živo. Omenjeni sporazum predvideva oblikovanje vlade iz privržencev Bozizeja, upornikov in civilne opozicije.

Prebivalci prestolnice Bangui so medtem še vedno brez elektrike in pitne vode, kljub uvedbi policijske ure pa velike težave povzročata plenjenje in ropanje, ki je zajelo mesto po zavetju upornikov. Ker voditeljem Seleke ne uspe nadzirati svojih borcev, so za vzpostavitev reda in miru zaprosili regionalne afriške mirovne sile.