V začetku leta je mesto že zapustilo okoli 1.400 ljudi. Foto: Reuters
V začetku leta je mesto že zapustilo okoli 1.400 ljudi. Foto: Reuters

Območje so že zapustili trije avtobusi s 120 ljudmi. Evakuacija je stekla, potem ko so sirska vlada in uporniki nedavno dosegli dogovor o začasnem premirju. "Stari del mesta Homs so že zapustili prvi bojevniki," je dejal guverner Homsa Talal al Barazi. Obenem je dodal, da bodo vladne sile po končani evakuaciji očistile uporniška območja min in eksploziva.

Za evakuacijo iz mesta je zagotovljen varen prehod proti severu province Homs. Tisti, ki bodo zapustili mesto, bodo lahko obdržali orožje.

Premirje, ki ima za cilj uresničitev sporazuma med stranema, je začelo veljati 2. maja. Kot rezultat dogovora naj bi vojska ponovno prevzela nadzor nad Homsom in okolico, kjer so potekali spopadi med privrženci režima in uporniki, je takrat sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Dogovor so dosegli po nedavnem začetku ofenzive sirske vojske na Homs, v katerem je po februarski evakuaciji civilistov, ki so jo vodili Združeni narodi, ostalo še nekaj sto upornikov, ki se spopadajo s pomanjkanjem hrane in zdravil.