Državljanska vojna v Siriji se kljub zmanjšani pozornosti sveta nadaljuje z nezmanjšano silovitostjo. Foto: Reuters
Državljanska vojna v Siriji se kljub zmanjšani pozornosti sveta nadaljuje z nezmanjšano silovitostjo. Foto: Reuters

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so uporniki zavzeli precejšen del vojaškega letališča Mardž al Sultan, ki leži 15 kilometrov vzhodno od Damaska, in pri tem uničili dva helikopterja.

Uporniki so na YouTubu objavili video (glej spodaj), kjer upornik ob helikopterju pripoveduje: "Z božjo pomočjo je zračno oporišče Mardž al Sultan v vzhodni Guti osvobojeno." Na posnetku so še uporniki, ki tečejo čez izpraznjeno oporišče vladnih sil. Vzhodna Guta oz. okolica Damaska velja za oporišče uporniških sil, ki jim je zdaj uspelo osvojiti eno izmed vojašnic, od koder so helikopterji redno vzletali v operacijah proti upornikom. Med zavzetjem oporišča so nasprotniki režima Bašarja Al Asada ujeli 15 vladnih vojakov.

Bombardiranje damaščanskih predmestij
Medtem aktivisti poročajo o režimskem bombardiranju predelov v bližini Damaska. Helikoptersko obstreljevanje je zajelo mesto Zamalka, spopadi vojske in upornikov pa potekajo tudi blizu mesta Herasta.

V južni pokrajini Dara so uporniki čez noč začasno prevzeli nadzor nad vojaško postojanko ob meji z Jordanijo. Na severu države pa so uporniki nadaljevali ofenzivo proti sirski vojski pri strateško pomembnem jezu Tišrin na reki Evfrat, ki povezuje pokrajini Alepo in Raka. Opozicijski uporniki so doslej prevzeli nadzor nad eno izmed glavnih cest, ki vodijo do Rake.

Po podatkih observatorija je bilo v nasilju po Siriji v soboto ubitih 94 ljudi. V Damasku in bližnji okolici je umrlo 31 upornikov in 16 vojakov, v pokrajini Alep je umrlo 18 ljudi, v Homsu pa 10.