Nicolas Sarkozy se je na obtožbe odzval v intervjuju za televizijo in radio. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy se je na obtožbe odzval v intervjuju za televizijo in radio. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy
Uvedba uradne preiskave pomeni, da obstajajo resni dokazi o vpletenosti obtoženca. Foto: Reuters
Sarkozy pod uradno preiskavo

59-letnega Sarkozyja so pridržali v torek, francosko tožilstvo pa je po 15 urah zasliševanja nato začelo uradno preiskavo zaradi obtožb o korupciji, trgovanja z vplivom in sprejemanja zaupnih informacij. V skladu s francosko zakonodajo je po uvedbi uradne preiskave njegov primer prevzel sodnik, ki se bo zdaj odločil, ali obstajajo dokazi za obtožnico.

Sarkozy je obtožen, da je v času predsednikovanja med letoma 2007 in 2012 uporabil svoj vpliv in sodniku Gilbertu Azibertu obljubil položaj vladnega svetovalca v Monaku v zameno za podatke o poteku preiskave glede nezakonitega financiranja njegove predvolilne kampanje. Preiskujejo se tudi domneve, da je nekdanjega predsednika nekdo obvestil, da v okviru preiskave prisluškujejo njegovemu telefonu.

"Gre za zlorabo pravosodnega sistema"
Sarkozy se je na obtožbe odzval v intervjuju za televizijo TF1 in radio Europe 1, kjer je dejal, da je pravosodni sistem žrtev zlorabe. "Situacija je dovolj resna, da Francozom pokaže, kje stojimo danes na področju političnega izkoriščanja sodnega sistema," je dejal in dodal: "Vsem, ki gledajo in poslušajo, zatrjujem, da jih nisem nikoli izdal in da nikoli nisem naredil ničesar, kar bi bilo v nasprotju z načeli republike in vladavine prava".

Dejal je, da je resnično pretresen zaradi obtožb in zatrdil, da ni zagrešil nobenega nezakonitega dejanja. Prepričan je, da je obtožba namenjena izključno škodovanju njegovega ugleda ter da bi preprečili, da se znova vrne v politiko in povzpne na oblast. "Vse se dogaja z namenom, da bi škodili mojemu ugledu," je dejal.

Grozi mu do deset let zaporne kazni
Že vse od slovesa od predsedniškega položaja se Sarkozy spopada z različnimi sodnimi preiskavami, a nekdanji predsednik zanika kakršno koli kaznivo dejanje, medtem ko njegovi zavezniki na desnem političnem polu dogajanje opisujejo kot lov na čarovnice.

Torkovo pridržanje Sarkozyja je prvi primer tovrstnega ukrepa v okviru kazenske preiskave proti kateremu izmed nekdanjih francoskih predsednikov. Če bo sodišče ugotovilo, da je Sarkozy kriv trgovanja z vplivom, ga lahko doleti deset let zaporne kazni in denarna kazen v znesku pol milijona evrov. Preiskava proti Sarkozyju bi lahko imela usodne posledice za njegove načrte o vrnitvi na politično prizorišče še pred naslednjimi predsedniškimi volitvami leta 2017.

Uradno preiskavo so uvedli tudi proti Sarkozyjevemu dolgoletnemu odvetniku Thierryju Herzogu in sodniku Azibertu, ki so ju oblasti pridržale že v ponedeljek.

Sarkozy pod uradno preiskavo